Leziz Silifke Yoğurdu'nun sırrı nedir? Neden bu kadar meşhur?

Yüz yıllardan beri sofralardan eksik etmediğimiz yoğurdun, ülkemize ait çeşitleri var. Adına türküler yazılmış, nam salmış coğrafi işaretle tescillenmiş olan meşhur Silifke yoğurdunun tarifini sizler için derledik. Silifke Yoğurdu'nu bu kadar ünlü yapan nedir? Hikâyesi ve detayları Kayseri Anadolu Haber'de…

TAKİP ET

Tarihi yüzyıllara dayanan yoğurt, Göçebe Türklerin bulduğu önemli bir gıdadır. İnsana olan faydaları saymakla bitmez. İçerdiği kalsiyumdan dolayı sadece kemik ve dişler için değil, aynı zamanda içeriğindeki magnezyum ve potasyumdan dolayı kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için önemlidir. Sindirim sistemi ve bağırsak florası için yoğurtta bulunan probiyotikler faydalıdır.

Adına türküler yazılmış meşhur Silifke Yoğurdu, koyu kıvamı ve kendine has lezzeti ile nam salmıştır. Asıl özelliği ise Toros Dağları'nda otlanan keçilerin sütünden yapılmasıdır. Mersin'e özgü olan süt çilisi kaplarda pişirilen Silifke yoğurdu, yalnızca maya ilave edilerek yapılıyor.

Tarifi

Silifke yoğurdu, esas olarak keçi sütünden, keçi sütünün azaldığı dönemlerde ise yüzde 80 inek sütü ve yüzde 20 keçi sütü karışımıyla üretilir. Silifke yoğurdunun geleneksel üretiminde; hayvanlardan sağılan sütler, temiz bir bezden süzüldükten sonra, çili ateşinde iyice karıştırılarak kaynatılır.

Neden bu kadar meşhur?

Konargöçer bir tolum olan Yörüklerin, zengin bitki örtüsüne sahip Toros Dağları'nda otlattıkları keçilerinden sağdıkları sütle yapılan yoğurdun şöhreti, günümüze ''Silifke'nin yoğurdu ah seni kimler doğurdu?'' sözleriyle türkü ve oyun olarak gelmiştir. Böylece adı Anadolu coğrafyasına yayıldı. Silifke Yoğurdu'nun bir diğer önemli özelliği ise tamamen doğal olduğu için raf ömrü diğer yoğurtlara göre daha kısadır. Silifke Yoğurdu Kayseri'de de birçok vatandaş tarafından çok tüketilen bir besin olarak yerini alıyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme