Lezzetli ve pratik - Halka tatlısı - Türk Mutfağı
Türk Mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan halka tatlısı tarifini sizler için derledik. Geçmişten günümüze kadar gelen bu eşsiz tarifi evde yapmak artık çok kolay… İşte lezzetli ve pratik halka tatlısı tarifi haberimizde…
Türk Mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan halka tatlısı tarifini sizler için derledik. 1942'den günümüze kadar gelen bu eşsiz, lezzetli ve pratik tatlının farklı yapım teknikleri de bulunuyor. İster Antep fıstıklı ister sadesini evde kolayca yapabilirsiniz. Şerbetli tatlılar arasında en eski tarihe sahip olan halka tatlısının yapılışı ve püf noktalarına buradan ulaşanilirsiniz.
Malzemeler
2 yemek kaşığı toz şeker
3 adet yumurta
50 gram tereyağı (3,5 yemek kaşığı)
2 su bardağı su
2,5 su bardağı un
1/4 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı irmik
2 yemek kaşığı mısır nişastası
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu
Kızartmak için:
2 su bardağı ayçiçek yağı
Yapılışı: Şerbet için uygun bir tencereye şeker su ve limon dilimi ekleyin. Şeker eriyince kadar karıştırın. Şeker eriyip kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve 20 dakika kaynatın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Tencereye su, tereyağı, şeker ve tuzu ekleyin. Tereyağı eriyip su kaynamaya başlayınca üzerine unu ekleyin. Sürekli karıştırarak kıvam almasını sağlayın. 5 kadar kadar bu şekilde karıştırarak pişirin. Ayrı bir kaba alarak soğumaya bırakın. Hamur soğuduktan sonra 1 adet yumurtayı ekleyip mikserle hamura yedirin. İkinci yumurtayı da kırıp üzerine nişasta ve irmiği ekleyip tekrar çırpın. Son yumurtayı da ekleyip hamura yedirin. Hamuru toparlayıp sıkma torbasına alın. Tavaya yağı ekleyin. Yağın iyice kızmasını sağlayın. Hamurdan halka şeklinde tavaya sıkın. Ocağın altını açın ve kısık ateşte arkalı önlü kızartın. Çıtır çıtır olması için yavaş yavaş pişmesi gerekiyor. Kızaran tatlıları soğuk şerbete alın. Şerbette 1 dakika kadar bekletin. Servis tabağına alın. Fıstıkla süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Püf Noktası: Hamuru, topaklanmaması için bir çırpma teliyle karıştırarak hazırlayın.Tatlıları derin ve soğuk yağda, kısık ateşte kızartmalısınız. Tatlıları kızgın yağa attığınız takdirde dış kısımları kızaracak, iç kısımları çiğ kalacaktır.Şurup kıvamını alana kadar kısık ateşte kaynattığınız şerbet ılığa yakın soğuk, tatlılar sıcak olmalı.Hazırladığınız tatlıların büyüklüğüne göre kişi ve adet sayısı değişebilir.