Lise öğrencilerine uygulamalı eğitim
ABDULLAH Gül Üniversitesi (AGÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından, lise öğrencilerini İnşaat Mühendisliği mesleği hakkında bilgilendirmek amacıyla 'Mesleği Keşfet Geleceği İnşa Et' adlı atölye çalışması düzenlendi.
Atölye çalışmasında İnşaat Mühendisliği'ne ilgi duyan öğrenciler, laboratuvarlarda deney setleri ile modeller yapıp, bu modelleri Deprem Sarsma Tablasında test ederek, bir yapının deprem altındaki davranışı hakkında bilgi edindi.
Toplumsal fayda üretmeyi merkeze alan eğitim ve araştırma yaklaşımıyla yeni bir üniversite modeli geliştirmekte olan AGÜ'de, İnşaat Mühendisliği Bölümü, laboratuvarlarını bu mesleğe ilgi duyan lise öğrencilerine açtı. İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “Mesleği Keşfet Geleceği İnşa Et” atölye çalışmasının ilki gerçekleştirildi. İlk çalışmaya Kayseri'nin başarılı okullarından Ahmet Eren Anadolu Lisesi'nin, gelecekte inşaat mühendisi olmayı planlayan, ancak meslekle ilgili yeterli bilgisi olmayan üniversite adayı öğrenciler, rehber öğretmenleri eşliğinde katıldı. Öğrenciler, gruplara ayrılarak yapılan atölye çalışmalarında ilk olarak, İnşaat Mühendisliği çalışmaları için özel olarak tasarlanmış bir deney seti ile bir köprü imal etti. Daha sonra yaptıkları köprü üzerindeki hareketli vasıta yüklerinin, köprü üzerindeki etkilerini gözlemleyen öğrenciler, ardından malzeme davranışı olarak çeliğe benzerliği nedeniyle mühendislik eğitiminde sıkça kullanılan bir malzeme olan spagettilerden kule inşa etti.
Yaptıkları modelleri deprem sarsma tablasında test ederek, bir yapının deprem altındaki davranışı hakkında bilgi edinen öğrenciler son olarak beton laboratuvarına geçerek, bizzat kendileri ölçüp karıştırarak bir beton numunesi hazırlayıp ve önceden hazırlanmış olan beton numunelerini basınç dayanım cihazında kırarak, dayanım ölçme konusunda fikir sahibi oldu. Öğrenciler atölye çalışmalarında, İnşaat Mühendisliği ile ilgili soruları bölüm akademisyenlerine yöneltip, bilgi alma imkanı da buldu.
İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burak Uzal, bu mesleğe ilgi duyan lise öğrencilerini geleceğin mühendisleri olarak gördüklerini söyledi. Bu nedenle daha üniversiteye başlamadan böyle imkan sunarak onlara doğru meslek seçiminde yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Doç. Dr. Uzal, atölye çalışmalarına katılan öğrencilerin yaparak, uygulayarak, dokunarak meslek hakkında bilgi sahibi olmalarına imkan sağladıklarını dile getirdi.