Liste savaşları

Kayseri'de milletvekili aday adayı sayısında bugüne kadar görülmemiş bir artış yaşanıyor. Bürokratların yanı sıra sivil toplum kuruluşları, vakıflar ve dernekler kendi adaylarını çıkarma savaşı veriyor.

7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde aday olmak için istifa eden kamu görevlisi sayısında büyük patlama yaşandı. Kayseri'nin yanı sıra Ankara, İstanbul, Nevşehir ve Sivas'ta görev yapan birçok isim 'Kayseri'den listeye girebilmek umuduyla' görevini bıraktı. Şuana kadar istifa sayasının 50'yi bulduğu belirtilirken, adayların en çok tercih ettiği partinin AK Parti olduğu görülüyor. AK Parti'yi MHP izlerken, CHP için istifa eden kişi sayısı ise henüz açıklanmadı.
Siyasi kaynaklar, AK Parti'ye Kayseri'den bu dönemde 200'e yakın başvurunun olacağını tahmin ederken, MHP'de bu sayının 50'yi bulacağı, CHP'den de en az 20 aday adayının başvuruda bulunacağını belirtiyorlar. Bürokratlar ve seçilmişlerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarında da siyasete, bugüne kadar görülmemiş bir ilgi göze çarpıyor. Kayseri'de birçok vakıf ve derneğin başkan veya temsilcisinin adı milletvekili aday adayı olarak çıkmış durumda.
Kayseri'de İlim yayma, İmam Hatip Derneği, Ensar Vakfı, İlim Hikmet Vakfı gibi dernek ve farklı cemaatlerin öne çıkardığı adaylar, hem Ankara nezdinde hem kamuoyu nezdinde nabız yoklarken, başvuruların bu kadar yoğun olmasının bir diğer nedeni olarak üç dönem kuralı gösteriliyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Meclis Başkan Vekili Sadık Yakut, Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş gibi isimler 3 dönem kuralına takıldığı için yeniden aday olamayacaklar. Bu nedenle 'listenin boş olacağını' düşünen kişi ve kurumlar, şanslarını bu dönemde denemek istiyorlar.
9 milletvekili çıkaran Kayseri'de bir önceki seçimde AK Parti 7, MHP ve CHP de birer vekillik paylaşmışlardı. Yapılan anketler, tablonun 7 Haziran'da değişme ihtimalinin zayıf olduğunu gösteriyor. Bu nedenle AK Parti'deki yarış listenin ilk 7 sırasında yer bulma şeklinde geçecek. MHP'deki aday adayları listenin ilk iki sırası için uğraş verirken, CHP'de ise ilk sıra büyük önem taşıyor. Bu partilerden aday adayı olanlar, listenin bu bölümlerinde yer alabilmek için büyük savaş veriyorlar. ÖZEL HABER: MEHMET SERBEZ

Bakmadan Geçme