Madenciler iş ve ekmek için toplandı

Kayseri'de Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen ve Kayseri'de bulunan madenciler bir araya gelerek madenlerinin kapanmamasını istedi. Madenciler 'İş ekmek yoksa barışta yok' dedi.

Yerel ve ulusal basının bulunduğu, canlı yayın ile de yayın yapılan madencilerin madenlerin kapanması ile ilgili protestosunda Ankara'dan Türkiye Maden İş Sendikası temsilcileri katıldı. Sloganlarla ve açılan pankartlarla gerçekleşen protestoda, 'İşimiz içini buradayız. Kimseyle bir alıp veremediğimiz yok. Bizler ekmeğimizin derdindeyiz.' ifadeleri yer aldı.
MADENİNE SAHİP ÇIK
'Türkiye madencine sahip çık, iş ekmek yoksa barışta yok' şeklinde sloganlar atan protestocu madencilerle birlikte protestoya katılan Türkiye Maden İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Hasan Hüseyin Yıldız burada bir konuşma yaptı. Yaptığı konuşmasında Koza Altın Madenleri ile Himmetdede'de, Kaymaz Altın Madeni'nde ve Gümüşhane'de bulunan altın madenlerinde hukuk dışı olarak çalışma izninin verilmediği bilgisini veren Yıldız, madencilerin işsiz kaldığını ve bu dururumun giderilmesi gerektiğini belirtti. Protestoda yaptığı konuşmada; 'Bu maden işçileri altını gün ışığına çıkaran arkadaşlardır' diyen Yıldız; Koza Altın Madenlerinde kaza olmuyor. Çünkü Koza, Türkiye'nin yüz akı bir işletme. Bu madenlerde tüm yasal yükümlülükler yerine getirildiği ve iş yapılabilme ortamı sağlandığı halde iş yapılmasını sağlayacak maden izni verilmiyor. Gümüşhane' de, Himmetdede'de, Kaymaz Altın Madeni'nde izin verilmiyor ve maden işçilerimiz mağduriyet yaşıyor. Ekmeğimize sahip sıkıyoruz ve protesto hakkımızı kullanıyoruz. Bu mağduriyetler giderilsin, Koza Altın Madenleri açılsın. Koza Altın'ın tesislerinde çalışan insanlarımızın aileleri ve çocukları var. Gümüşhane, İzmir Bergama, Eskişehir Kaymaz, Tokat, Himmetdede'de çalışan insanlar var. Onlar kendilerini işsiz bırakmak, aç bırakmak isteyenlere 'İnsaf, yeter' demek için buralara geliyorlar. Haksız, hukuksuz olarak üretimleri engellenen ve bu nedenle kapatılmakla karşı karşıya kalan Koza Altın İşletmelerine, işyerlerine, ekmeklerine sahip çıkmaya geldiler. İşçileri altın madenlerini gün yüzüne çıkartanlardır. Sendikalıdır. Sendikal haklardan ve toplu sözleşmeden yararlanan insanlardır. Koza Altın işletmeleri iş güvenliğinde Türkiye'nin yüz akıdır. Bir maden işçisi bile hayatını kaybetmedi. Tam 1200 kişiye doğrudan, dolaylı olarak da binlerce kişiye iş imkanı veriliyor. İşyerlerimizdeki üretim engelleri kalkıncaya kadar işçimizin, ekmeğimizi güvence altına alana kadar haklı kitlesel ve yasal eylemlerimiz sonuna kadar sürecektir. Çözüm olmadığı sürece devam edecektir' ifadelerinde bulundu.
İŞSİZLİKTEN YAKINILDI
Yapılan protestoda, Himmetdede'de 6 aydır, Kaymaz'da da 9 aydır bakanlığın izin vermemesi nedeniyle üretim yapamayan şirketin Gümüşhane'de de altın madeni izni verilmediği için madencilik çalışmaları yapamadığı kaydedildi. 300'ü aşkın çalışanın, üretime izin verilmemesi durumunda işsiz kalabileceğini dile getiren kalabalık protestocular, işsizlikten yakındı ve protesto sonrasında halay çekti, oyun oynadı, eğlendi. Protestoya katılan yaşlı kadınlar ise hükümete ve Cumhurbaşkanı'na seslenerek durumun çözümüne yönelik yardım istedi. Kayseri Meydanı'nda toplanan protestocular protesto ve açıklamaların ardından olaysız bir şekilde dağıldı.
HABER: KAAN AKBAŞ
Yorumlar 1

Bakmadan Geçme