Malatya fayından Kayseri'ye büyük tehdit! Kayseri'de 7 büyüklüğünde deprem…

Son dönemde, Sivas'taki 17 Ekim ve 30 Aralık tarihlerinde meydana gelen 4 büyüklüğünün üzerindeki depremler ve sosyal medya üzerinden yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün Malatya Fayı ile ilgili yaptığı açıklamalar, kamuoyunda büyük bir merak uyandırdı. Deprem Uzmanı Adnan Evsen, Malatya Fayı'nın Kayseri'ye olası etkisini detaylı bir şekilde açıkladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

TAKİP ET

Son dönemde, Sivas'taki 17 Ekim ve 30 Aralık tarihlerinde meydana gelen 4 büyüklüğünün üzerindeki depremler ve sosyal medya üzerinden yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün Malatya Fayı ile ilgili yaptığı açıklamalar gündem oldu. Adnan Evsen, Malatya fayının kırılması durumunda Kayseri'nin bundan etkileneceğini açıkladı.

'Bunu falcılar ve astrologlarda yapılıyor'

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, Sivas ve Kayseri'de 5 büyüklüğünün üzerindeki büyük depremler konusunda endişelenecek bir durum bulunmadığını belirtti. Evsen böyle bir açıklama yapmanın doğru olmadığını belirterek; 'Deliler Fayı üzerinde de halen paleosimolojik çalışmalar devam etmektedir. Dolayısı ile Deliler Fayının Sivas ve Kayseri illerini etkileyebilecek olan deprem tehlike parametreleri henüz ortaya çıkarılmış değildir. Çalışmaların tamamlanması ile tarihsel dönem kayıtları ile uyumlu geçmiş deprem izlerini, fayların geometrilerinin ortaya çıkarılması, tekrarlanma periyotlarının belirlenmesi, son yüzey kırılmasının tarihlendirilmesi, kayma hızı verisinin elde edilmesi, her bir depremdeki ortalama ve en büyük yer değiştirme miktarının belirlenmesi, oluşabilecek tahmini en büyük deprem büyüklüğünün belirlenmesi gerekiyor. Bu parametreler netlik kazanmadan Kayseri ve Sivas'da 5,5 büyüklüğünden daha büyük deprem olmaz demek, anlaşılır bir konu değildir. Bu açıklamayı yapanlar neye göre açıkladıklarını kamuoyu ile paylaşmak durumundadır. Ben söyledim oldu deniyorsa bunu falcılar ve astrologlar da yapıyor.'

Evsen, Malatya Fayı'nın geçmişte önemli depremler ürettiğini ve hala aktif olduğunu belirtti. Ayrıca, Malatya Fayı'nın 6 Şubat depremlerinde kırılmadığını hatırlatarak, bu fayın aktif olup olmadığına dair tartışmaların sürdüğünü belirtti. Evsen; 'Malatya Fayı'nın aktif olduğu ve zaman zaman küçük depremler meydana geldiği, Türkiye Diri Fay Haritası'nda yer almasıyla da kanıtlanmaktadır' şeklinde konuştu.

Çevredeki iller farklı oranda hissedebilir

Evsen, Malatya Fayı'nın Kemaliye segmentinin kırılması durumunda Deliler Fayı'nın Tecer segmentini doğrudan ya da dolaylı etkileyebileceğini vurguladı. Deliler Fayı, Kayseri ve Sivas illeri arasında yer alan dört segmentten oluşuyor ve özellikle sol yönlü yanal atımlı bir fay olarak biliniyor. Ancak, bu etkileşimin tam olarak nasıl gerçekleşeceği ve hangi büyüklükte bir deprem üretebileceği konusu hala netleşmiş değil. Evsen, bu soruların cevabının ilgili bilimsel çalışmaların tamamlanmasının ardından netleşeceğini belirtti.

'Kayma hızı belli değil'

Malatya Fayı'nın Kayseri'ye etkisini açıklayan Evsen, Malatya Fayı'nın Akçadağ segmentinin güney ucu, Kayseri'ye yaklaşık 200 kilometre uzaklıkta bulunduğunu aktardı. Evsen; 'Bu fay hattının kırılması durumunda, Kayseri ve çevresindeki yerleşim yerlerinde de etkileri hissedilebilir. Savrun Fayı'nın kayma hızının düşük olması ve deprem tekerrür süresinin tam olarak bilinmemesi, kaygıları artıran bir diğer faktör. Bu fayın herhangi bir şekilde kırılması durumunda da bölgeyi etkileyebileceğini belirtti' dedi.

'Deprem olura sürpriz sayılmamalı'

Adnan Evsen, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin beklenmedik tektonik hareketlere yol açtığını, Narlı ve Pazarcık segmentlerinde gerçekleşen bu büyük depremlerin, Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde büyük bir stres transferine neden olduğunu söyledi ve şu ifadelere yer verdi; '6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonucunda bugüne kadar alışık olmadığımız tektonik olaylar yaşandı. Bu tektonik olaylardan birincisi, Narlı Fay segmenti ile Pazarcık Fay segmentinde gerçekleşmiştir. 6 Şubat Kahramanmaraş Pazarcık merkezli deprem aslında, Ölüdeniz Fay Zonunun Narlı segmentinde başlamıştı. Narlı segmentinde başlayan deprem ani bir sıçrama hareketi ile Doğu Anadolu Fay Zonuna kaydı. Böylece Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde 510 yıldır kırılmayan Pazarcık segmenti kırılarak 7.7 Mw büyüklüğündeki depremi oluşturmuştu. Bölgede gelişen tektonik olayların tetiklemesi neticesinde yaklaşık, 9 saat sonra kuş uçuşu 90 km daha kuzeydoğuda yer alan Çardak Fayı 7.6 Mw büyüklüğünde deprem oluşturmuştu. 6 Şubat depremleri neticesinde Çardak Fayı kırılarak stres transferini, kuzeydoğu ucundaki Malatya Fayı ve güneybatı ucundaki Savrun Fayına yaptığı düşünülmektedir. Bundan sonraki süreç içerisinde Malatya Fayında ve Savrun Fayında deprem olursa sürpriz sayılmamalıdır.'

Evsen, Malatya Fayı'nın kırılması durumunda, Kayseri ve Sivas illerinin etkileneceğini belirtti. Özellikle, Malatya Fayı'nda 7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelirse, bu depremin Deliler Fayı'nı tetiklemesi mümkün olabilir. Kayseri çevresindeki Yeşilhisar, Erkilet ve Erciyes Faylarının da MTA raporuna göre 7 mertebesinde deprem üretebilme potansiyeline sahip olduğunu hatırlatan Evsen, bu fayların da tetiklenmesi durumunda Kayseri ve Sivas'ta ciddi etkiler yaşanabileceğine dikkat çekti.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme