Memur çalıştığı yerde ikamet etmek istemiyor

Kayseri 'de 12 ilçede görev yapan yaklaşık 3 bin 500 memur, görev yaptığı kırsal alanlarda ikamet etmediği için her gün şehir merkezine gidip geliyor.

Yaptığımız araştırmaya göre tayini ilçe ve köylere çıkan memurlar şartları beğenmediği için çalıştığı yerde ikamet etmek istemiyor bunun için de kırsalda bulunan 12 ilçe ve mahallelerinde çalışan buralarda ikamet etmesi gereken yaklaşık 3 bin 500 devlet memurunun her gün ilçe ve köylere gidip geldikleri öğrenildi.

İLÇEYE EKONOMİK KATKILARI OLMUYOR

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız uzmanlar, “Kırsalda görevlendirilen devlet memurları buralardaki bazı şartları beğenmedikleri için her gün şehir merkezine gidip geliyorlar. Bunun için tüm yurtta olduğu gibi Kayseri de de bulunduğu yerlere ekonomik ve sosyal yönden bir katkıları olmuyor. Tayin sistemine göre eşlerden her ikisi de çalışan devlet memuru ise eşlerden birisinin her hangi bir bölgeye tayini çıkması durumunda diğer eş de eş durumundan o bölgeye tayinini istiyor. Bu mümkün olmayınca şehir merkezindeki eş kırsal bölgeye tayini çıkan eşinin yanına gideceği yer de her gün şehir merkezine gelip gitmeyi tercih ediyor. Bu durumda ise o memurun görevli olduğu bölgeye ne ekonomik yönden ne de sosyal yönden hiçbir faydası olmuyor. Bunun için de ilçelerimiz istediğimiz gelişmeyi gösteremiyor. İkisi de memur olan eşlerin görev yerlerinde ikamet etmesini sağlamak için o kırsal bölgedeki bazı şartların devlet tarafından iyileştirilmesi gerekir. Diyelim ki, memur çocuğunu daha iyi okulda okutmak istiyorsa kırsaldaki okullarında daha iyi eğitim verebilecek düzeye çıkarılması bazı memurların kırsalda oturacak ev bulamadıklarını bunun içinde şehir merkezine gidip gelmek zorunda kaldıklarını ileri sürdüklerini de göz önüne alarak kırsal kesimde görev yapacak memurlar için lojman sayısının da artırılması kaçınılmaz bir gerçektir. Böyle yapılırsa sıkıntı büyük ölçüde azalacağı için her gün binlerce memur merkezden ilçeye veya mahalleye gidip gelme durumunda kalmayacaktır. Böylece de görev yerlerinin kalkınması ve gelişmesi için de maddi manevi birçok katkıda bulunacaktır.” şeklinde konuştu.

Yaptığımız araştırmada görüşlerini aldığımız bazı uzmanlar ise birçok memurun mecburiyetten değil de keyfine göre bir hayat yamak için şehir merkezlerine gidip gelmeyi tercih ettiklerini ileri sürdüler.

Dileriz kırsal kesimler de memurların istediği şartlar sağlanır da her iki tarafta bir daha mağduriyet yaşamaz.

ÖZEL Haber - Rifat Açıkgöz

Bakmadan Geçme