Meslek seçimi yapacaklar dikkat! Yapay zeka meslekleri neler?

YKS tercih dönemi sürerken, günümüz meslekleri de yerini yapay zeka teknolojilerine bırakmaya başladı. Peki yapay zeka meslekleri nelerdir? Haberin detayı Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

YKS tercih süreçlerinin başlayacağı önümüzdeki günerde meslek öngörülerini değerlendirirken teknolojinin hızını da meslek seçiminde göz önüne almak gerekiyor.

Geleceğe yönelik meslek öngörüleri ise şu şekilde;

Dijital veri dedektifleri

Yol/yürüyüş arkadaşı

Yapay zeka iş geliştirme uzmanı - müdürü

YZ kendi kendini yönetebilir hale gelene kadar veri analistliği önemli bir meslek olarak devam edecek

Robot teknisyeni

Yapay Sağlık Danışmanı 'Hekim, Diyetisyen, Eczacı, Psikolog gibi'

Yapay Eğitim Danışmanı 'Yaşam koçu, mentor gibi'

Robotik veya Holografik Avatar Tasarımcıları

YZ algoritma eğitmenleri

Robot iş gücü sağlayıcılar 'ajanslar'

Organ İmalatçısı - Tasarımcısı

Siber Polis, Siber Terör Uzmanı

İş-veri analistleri

Kişisel veri brokerı

Kişiye özel dikim yapam dijital terziler

Kişisel bellek uzmanları

Dijital çöpçüler, veri temizleme ve geri dönüştürme uzmanları

Dijital tedarikçiler

Yapay zeka hukuğu; robotlar kaynaklı açığa çıkan sorunlar için avukatlar

Robot tamircileri

Gelecekte sanat, bilim, teknoloji, matematik, fen gibi alanlar birbirleriyle içe içe geçerek, multidisipliner bir meslek yapısı oluşacağı düşünülüyor. Sanat mühendisliği ya da anatomi sanatçısı gibi karma meslekler oluşacağı öngörülüyor.

Yapay zeka mesleklerine uyumlanmak için neler yapılmalı?

OpenAI'nin yaptığı bir araştırma bir mesleğin yapay zekadan etkilenmesi için o meslek ile uğraşan insanların görev süresinde en az yüzde 50 oranında bir azalma olması gerekiyor. Bu tanıma göre bazı meslekler, yapay zekadan tamamen etkilenecek, bazıları ise daha az etkilenecek.

Gelecek 10 yıl içerisinde teknolojinin ve akıllı sistemlerin hayatımıza kritik biçimde nüfuz ettiğini göreceğiz. Eğitim, sağlık, sosyal yaşam, üretim, ulaşım ve hatta hukuk gibi pek çok alanda varlığını ve etkisini farkedeceğiz. Dolayısıyla hızlı uyumlanabilen ve erken dönemde bilgi edinip hazırlık yapanlar avantajlı bir yer edinecek. Gelecekte iş gücümüzü sürdürebilmek, istihdam fırsatı yakalamak için bugünden edinmemiz gereken beceriler var.

Matematik, teknoloji, bilgisayar, dijital sanat, tasarım, bilim alanlarına yönelin. Kodlama, robotik gibi alanlarda da eğitim alın, amatör düzeyde de olsa içerik üretebilecek seviyeye gelmek önemli... Üretken ve inovatif olmaya odaklanın. Performansınızı ve potansiyelinizi düşürecek çevre faktörlü olumsuzluklardan uzak durun. Olumsuz düşüncelere, dedikoduya, motivasyonu düşüren olumsuz rekabete kapılmak gibi. Dijital kaynakları, sosyal hesapları iyi kullanın, iletişim becerilerinizi geliştirin.

Mutlaka ana dil düzeyinde İngilizce öğrenmeye çalışın. Dünyanın gündemini, teknolojideki ve yapay zekadaki gelişmeleri takip edin. Yapabiliyorsanız mesleğinizde sizi avantajlı yapacak farklı dilleri de öğrenmeye çalışın.WEB3 WEB4 ve Ensdüstri 4.0 süreçlerini takip etmek mesleki gelişim açısından önemli hale gelecek..

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme