Milletvekilleri bakan olabilir mi? Hem milletvekilliği hem bakanlık yapılabilir mi?

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kuracağı kabine merakla bekleniyor. Peki milletvekili seçilen bakanlar yeniden bakan olabilir mi? Hem milletvekilliği hem bakanlık yapabilir mi? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde..

Türkiye'de 28 Mayıs tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde milyonlarca vatandaş sandık başına giderek yeni Cumhurbaşkanını seçti. Buna göre Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.


Seçim sonrası kurulacak yeni kabine ise merak konusu olmaya devam ediyor. Eski bakanlar son kez dün (31 Mayıs) toplandı.
Vekil olan bakanların istifa edip görevlerine devam edeceği konuşulurken, kulislere düşen son bilgilere göre Erdoğan'ın isteği üzerine bu planın rafa kaldırıldığı ve bakanların da toplantıdan morali bozuk bir şekilde ayrıldığı iddia edildi.


Peki yeni kurulacak kabinede eski bakanlara yer olacak mı? Milletvekilleri bakan olabilir mi? Hem milletvekilliği hem bakanlık yapılabilir mi? İşte yanıtı..


Milletvekilleri, vekillik görevinden istifa ederek bakan olabilirler. Milletvekili görevinden istifa etmeden bakanlık görevi yapamazlar. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde bakanlar, yani yürütme erkinde görev yapan birinin yasama erkinde yani TBMM'de görev yapamazlar.
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personellerinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.
Kabine üyeleri; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 17 bakandan oluşmaktadır. Anayasaya göre milletvekili olamamaktadırlar. Eğer bir milletvekili, cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan olarak atanırsa milletvekilliği görevinden istifa etmek zorundadır.
Bakanlar Kurulu 2018'de kaldırılınca; cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların toplamına "Cumhurbaşkanlığı Kabinesi" denmeye başlanmış olsa da, Kabine anayasada yer alan bir kurum değildir. Bununla birlikte çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinden hiçbirinde de yer almamıştır.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme