Milletvekilliği adaylıklarında 10 Şubat telaşı

Haziran ayında yapılacak genel seçimlerde milletvekili adayı olmak isteyen kişiler bir yandan kamuoyunda tanınmak için çalışırken, diğer yandan 'adaylık garantisi' almak için kulis faaliyetlerini hızlandırdı. Kayseri'de daha şimdiden 9 kişilik liste için yüzlerce isim konuşuluyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklaması, Türkiye'yi erkenden seçim havasına soktu. 7 Haziran tarihinde yapılacak olan genel seçimler için, seçilmişler ve bürokratlar en geç 10 Şubat tarihinde mesai saati bitimine kadar istifa etmek zorundalar. Seçimlerde milletvekili adayı olmayı düşünen çok sayıda bürokrat, bu tarihe kadar istifa edip etmeme kararını vermek için, 'adaylık garantisi' almanın derdine düşerken, bir yandan da kamuoyunda tanınma çalışmalarına hız verdiler. Kayseri'de özellikle AK Parti'de aday enflasyonunun yaşandığı göze çarpıyor. Bir önceki seçimde 9 milletvekilliğinin 7'sini çıkaran AK Parti'de 3 dönem kuralı nedeniyle 3 milletvekili yeni dönemde aday olamayacak. 2 milletvekiline de yeni dönemde şans tanınmıyor. Bu nedenle 'listenin boş olduğunu' düşünen çok sayıda kişi, aday adaylığı için başvurmayı düşünüyor. Şuana kadar kamuoyunda yüzden fazla kişinin adı telaffuz ediliyor.
MHP'de de bu dönemde adaylık için yarış erken başladı. Partide önceki dönem ile son dönemde görev alan çok sayıda isim, vekillik için genel merkezin kapısını aşındırıyor.
CHP'den ise şuana kadar iki veya üç isim kamuoyunda konuşulmaya başlandı.Bu seçim döneminden önce de Kayseri'nin en çok konuşulan meselesi; Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin, milletvekili olmak için istifa edip etmeyeceği. Özhaseki'nin durumunun ancak 10 Şubat tarihinde netleşeceği belirtiliyor.
AK Parti'den ismi adaylık için geçen isimler ise şu şekilde sıralanıyor:Özelleştirme İdaresi Eski Başkanı, Enerji Bakanı Müsteşarı Metin Kilci,Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı,Kayseri Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Şükrü Karatepe,Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur,Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz,Eğitim Bir Sen Kayseri Şube Başkanı Aydın Kalkan, Tekden Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tekden,KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz,KTO eski Başkan Yardımcısı Ferhat Akmermer, MÜSİAD Başkanı Ahmet Çolakbayraktar, TÜMSİAD Başkanı Nusret Uğurlu, KİMDER Başkanı Seyit Halil Yüzgeç, İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Oğuz Memiş, İl Genel Meclisi Eski Başkanı Sadettin Aydın, Talas Eski Belediye Başkanı Rifat Yıldırım,TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut'un kardeşi Sait Yakut,Erciyes A.Ş. Başkanı Murat Cahit Cıngı,Mimarlar Odası Eski Başkanı İsmail Ruhlukürkçü,Cumhurbaşkanı Eski Danışmanı Bahattin Cebeci,Avukat Hacı Ahmet Ceren,
10 Şubat'ta kadar istifa etme zorunluluğu bulunan meslek mensupları ise şu şekilde açıklandı: 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçiminde aday olmak isteyen hkimler ve savcılar, Yüksek yargı organları mensupları, Yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri. Belediye başkanları, Subaylar ile astsubaylar, Siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, Belediye meclisi üyeleri, İl genel meclisi üyeleri, Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların en geç 10 Şubat 2015 Salı günü saat 17.00'ye kadar 2839 sayılı Kanun'un 18. maddesi uyarınca görevlerinden ayrılmaları gerekiyor. ÖZEL HABER: MEHMET SERBEZ

Bakmadan Geçme