'Milli Sağlık Hamlesi Başlatmalıyız'

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Alper Kemaloğlu, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın, Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayide gerçekleştirdiği atılımları sağlık alanında da yapması gerektiğini belirterek, 'Milli sağlık hamlesi, milli savunmayı tamamlayan bir kalkan görevi görecektir.' Dedi.

TAKİP ET

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Alper Kemaloğlu, Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayide gerçekleştirdiği atılımları sağlık alanında da yapması gerektiğini belirterek, ‘Sağlık teknolojisi milli güvenlik meselesidir. Milli sağlık hamlesi, milli savunmayı tamamlayan bir kalkan görevi görecektir.' Dedi.
Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Aydın, haber7 adlı internet sitesinde kaleme aldığı köşe yazısında, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Alper Kemaloğlu ile yaptığı söyleşiye yer verdi.

Prof. Dr. Kemaloğlu'nun sağlık teknolojisi, yerli ve milli teknoloji hamlesi ile ilgili fikirlerini gündeme taşıyan Prof. Dr. Aydın, ‘ülkemizi sağlık alanında bir dünya markası haline getirmeye dönük, ekonomik getirisiyle de ülke insanına ve ekonomisine büyük katkı yapacak tüm girişimler için öncülük edenlere teşekkür ediyorum.' İfadelerini kullandı.

'Savunma Sanayindeki Başarılar Sağlık Alanında da Yaygınlaştırılmalı'

Söyleşide savunma sanayinde atılan yerli ve milli adımlar sayesinde önemli kazanımlar elde edildiğine ve ülkemizin bu alanda dünya çapında söz sahibi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kemaloğlu, aynı anlayışın sağlık alanında da yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

'Sağlığa ödenen para 10 trilyon doları geçti'

Prof. Dr. Kemaloğlu, şunları söyledi: ‘Tüm dünyada ve Türkiye'de sağlık harcamaları artıyor. Dünya çapında sağlığa ödenen para 10 trilyon doları geçti. Türkiye'de ise 2023 yılındaki sağlık harcamaları 500 milyara yaklaşmış durumda. Üstelik Türkiye'de bu rakamın yüzde 76'sı devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu astronomik rakamlar hem hastalıkların artmasından hem de sağlık hizmetlerinin ve sağlık teknolojilerinin gelişmesinden kaynaklanmıştır. Ama buradaki önemli husus, doğru kullanılan pahalı bir sağlık teknolojisinin, uzun vadede geleneksel yöntemler uygulanmış daha ucuz tedaviye kıyasla çok daha ekonomik olmasıdır. Şu durumda ülkeler sağlık teknolojilerini geliştirdikçe, kaliteli sağlık hizmetini vatandaşlarına çok daha ekonomik şekilde sunabilmektedirler.'

'Sağlık teknolojisi, bir milli güvenlik meselesidir'

Türkiye'nin sağlık teknolojileri alanında çok geride kaldığını belirten Prof. Dr. Kemaloğlu, ‘Bakın daha açık konuşmam gerekirse, sağlık teknolojisi, bir milli güvenlik meselesidir. Biyolojik savaş ajanlarının arttığı, genetiği değiştirilmiş gıdaların piyasaya sürüldüğü, kaçak yollardan içeriği belirsiz besin takviyelerinin ülkeye girdiği bir ortamda vatandaşlarınızı korumanın yegâne yolu bu saldırılara dirençli teknolojilerinizin olmasıdır. Dahası dünyada sinirbilim alanında muazzam gelişmeler yaşanıyor. Eğer biz beynin sırlarını diğerlerinden önce çözemezsek, insanlarımızı manipüle eden masum görünümlü gelişmiş teknolojik ajanlardan koruyamayız' Dedi.

Prof. Dr. Kemaloğlu, sözlerini şöyle tamamladı: ‘Son on yılda milli savunmada bize gurur veren gelişmeler kaydettik. Ama hepimiz biliyoruz ki düşman uyumaz ve yeni asimetrik saldırı yöntemleri geliştirir. Bu bağlamda milli sağlık hamlesi, milli savunmayı tamamlayan bir kalkan görevi görecektir.'

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme