Müsrifliğin böylesi

5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanununun amacı, Kamu binalarının, etkili, ekonomik ve verimli, kullanılmasını sağlamaktır. Kayserinin merkezinde ki, 13 Katlı Defterdarlık binasının, 5 katı boş ve birçok yeri kullanılmıyor. Bina bakımsızlıktan dökülüyor.

Maliye Bakanlığının, birimleri, Defterdarlık binasında hizmet vermekteyken, Kasım 2016 da Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı yeni hizmet binasına taşındı. Maliye Bakanlığının en önemli birimlerinden olan, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlanmasıyla birlikte, binada bulunan, Milli Emlak Müdürlüğü de Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün bulunduğu, alana taşındı. Defterdarlık binası boş kalınca, adeta hayalet binaya döndü. 13 katlı defterdarlık binasına, Melikgazi ve Hacılar Malmüdürlüğünün gelmesine rağmen, binanın, 5 katı ve birçok yeri hala boş ve atıl durumda. Binanın gerekli bakım onarım, temizlik vb. hizmetleri, tam olarak yerine getirilmediği için, binada içler acısı manzaralar oluştu.

Kamu idarelerine ait taşınmazların tahsis ve devri hakkındaki Yönetmeliğin 9/c maddesine göre, taşınmazın en az iki yıl boş bırakılması veya hiç kullanılmaması halinde, tahsis yapılan kamu idaresinin görüşü alınmaksızın, tahsisi yapan kamu idaresinin merkez veya taşra birimlerince resen kaldırılabilme hakkı var.

Yıllardır eski vergi dairelerinin kullandığı, ama şimdi ise boş bırakılan, kaderine terk edilen, bu alanların boş kalmasından dolayı kamunun zarara uğratılmaktadır. Bu ihmali oluşturan yöneticilere, hesabı kim soracak? Bu boş, alanlar ihtiyaca göre başka kamu kurumlarına ya da kamu yararına çalışan dernek ya da vakıflara tahsis edilerek, ya da kiralama ihalesi yapılarak, vatandaşın hizmetine sunulması ile, atıl durumda çürümeye terk edilen, şehrin en güzel yerinde ki, Defterdarlık binasının, zemin katları ihya edilir. Bina boş kaldıkça bakım ve işletme sorunları oluştu. Bina dökülmeye başlamış durumda.

5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanununun amacı, kalkınma planları ve programlarda yer alan politika ve hedefler doğrultusunda kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılmasını, düzenlemektir.

>>Haber Merkezi

Bakmadan Geçme