O ilin 40 günlük suyu kaldı: Kayseri'nin suyu ne durumda?
Küresel sıcaklık ve kuraklık, Türkiye'nin dört bir yanındaki su kaynaklarını tehdit ediyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Bozbey, kentte yalnızca 40 günlük su rezervi bulunduğunu belirtilerek acil durum uyarısında bulundu. Yaşanılan bu gelişme sonrası Kayseri'de durumun nasıl olduğu merak konusu oldu. Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KASKİ) yetkilileri konuyla ilgili açıklama yaptı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Son yıllarda Türkiye'de yağışların azalmasıyla beraber su kaynaklarını giderek azalmaya başladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Bozbey, kentte yalnızca 40 günlük suyun kaldığını açıkladı. KASKİ yetkilileri Kayseri'de aynı durumun söz konusu olup olmadığına dair önemli açıklamalarda bulundu ve suyun tasarruflu bir şekilde kullanılmasına vurgu yapıldı.
Acil durum çağrısı yapıldı
Bursa'da, kuraklık ve azalan yağışlar nedeniyle su seviyeleri kritik seviyelere ulaştı. Nilüfer Barajı, Bursa'nın su ihtiyacını karşılayan ana kaynağı olarak bilinirken tamamen kurudu. Diğer yandan, Doğancı Barajı'nda su seviyesi yüzde 35'e düştü. Bu gelişmelerin ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Bozbey, kentin sadece 40-45 gün yetecek suyu kaldığını belirterek, vatandaşları tasarruflu su kullanmaya davet etti.
Kayseri'de bir göl kurudu
Kayseri'deki bazı göller de kuraklık nedeniyle su seviyelerinin düşmesiyle de gündeme gelmişti. Özellikle Erciyes Dağı'nın zirvesine yakın bir alanda yer alan Tekir Göleti, kuraklık nedeniyle tamamen kuruma noktasına geldi. Ayrıca, Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden biri olan Sultan Sazlığı'na 20 kilometre mesafedeki çöl gölü de tamamen kurudu.
Kayseri'de de son yıllarda yağışların azalması ve kuraklığın etkisi görülse de, KASKİ yetkilileri şehirdeki su durumunun diğer şehirlere göre farklı olduğunu söyledi ve şehirde su sıkıntısının olmadığını vurguladı.
Kayseri'de durum farklı
KASKİ yetkilileri, Kayseri'nin su durumu ile ilgili yaptığı açıklamada, özellikle diğer şehirlerden farklı olarak Kayseri'de suyun yer altından sağlandığına dikkat çekti. Yer altı kaynaklarının bolluğu sayesinde, Kayseri'nin suyu henüz büyük bir tehdit altında değil. Kayseri'deki suyun kalitesinin birinci sınıf olduğunu belirten KASKİ yetkilileri, bu durumun Kayseri'nin su temini açısından büyük bir avantaj oluşturduğunu söyledi. Bununla birlikte, su tasarrufu konusunda halkın duyarlı olması gerektiği ifade edildi.
Su problemi yok ancak tasarruf önemli
Kayseri, suyun en ucuz olduğu şehirlerarasında yer alırken, KASKİ yetkilileri, son yıllarda yağışların ve kar yağışının azalmasının Kayseri'de de su kaynakları üzerinde baskı oluşturabileceğini vurguladı. Bu yüzden Kayseri halkının da suyu tasarruflu kullanması gerektiği belirtildi.