O söylemler Yalan Çıktı – Doğrusu Şaşırttı
Hayatımıza girdiği andan itibaren hem yaşam tarzlarımızı hem de hayatlarımızı etkisi altına alan coronavirüs'ün etkileri hala gündem olmaya devam ederken, konuya ilişkin yapılan son araştırmalar şaşırttı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…
Hayatımıza girdiği andan itibaren hem yaşam tarzlarımızı hem de hayatlarımızı etkisi altına alan coronavirüs'ün etkileri hala gündem olmaya devam ediyor. Son dönemde Covid'in kalp krizi oranlarını artırdığı söylemlerine çarpıcı bir araştırma gerçekleştirildi. 20 milyon kişinin incelendiği bilimsel çalışmaya göre, Coronavirüs aşısının hastalığı geçirenlerde kalp hastalıkları ve pıhtı atma riskinin daha az olduğu belirlendi.
Otoriterler tarafından saygın olarak kabul edilen Heart dergisinde yayımlanan araştırmada 20 milyon kişi bir yıl boyunca takip edildi. Estonya, İngiltere ve İspanya'da yapılan araştırmada aşılanmamış kişilere göre, aşı olmuş ve hastalığı geçiren kişilerde 3 ila 6 ay sonra kalp yetmezliği riski yüzde 39, damarlarda pıhtı riski yüzde 47 düşük çıktı.
Uzmanlara göre; aşının bu hastalıklara karşı riski azaltmasının nedeni, coronavirüs enfeksiyonunun şiddetini azaltması olarak görülüyor.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir yapılan araştırmaya yönelik açıklamasında, ‘aşılanmış kişiler covide tekrar yakalandıklarında kardiyolojiye ait komplikasyonların ve trombo embolik olayların aşılanmamış kişilere oranla çok daha az olduğunu gösteren oldukça geniş bir çalışma. Bu etkiler aynı zamanda hastalığın en etkin olduğu dönemde, öldürücü olduğu dönemde, aşının etkisinin ortaya çıktığı gösteriyor' ifadelerine yer verdi.
Aşının daima koruyucu, hastalığın etkisini ve komplikasyonlarını önleyici, hayat kurtarıcı bir araç olduğunu ifade eden Özdemir, ‘'180 gün sonra kronik döneme bakıldığında bu etkilerin yine devam ettiğini söyleyebiliriz.'' dedi.