Okula uyum nasıl sağlanacak?
Kovid-19 salgını nedeniyle okullarında ayrı kalan çocuklar bu hafta yüz yüze eğitim ile tekrar sınıfları doldurdu. Uzun zaman evde kalan çocukların okula adapte süresi de önceki yıllara göre bir hayli zor oldu. Pedagog Doktor Zehra Babadağ adaptasyon sorunu yaşayan çocuklar ile ilgili, 'Sık sık ağlıyorsa, eve mutsuz geliyorsa, evde de mutsuzsa, evde davranışları değişmeye başladıysa profesyonel yardım alın' diyor.
Pedagog Doktor Zehra Babadağ, pandemi sonrası çocukların yüz yüze eğitime başlaması ile ilgili, '1,5 yıldır aralıklı devam eden eğitim-öğretim hayatı, sonunda bu yıl yüz yüze ve 5 gün olarak açıldı. Hepimizin umudu öyle de devam etmesi. Ancak kimi zaman uzaktan kimi zaman yüz yüze devam eden eğitim hayatı çocuklar için çok zorlayıcı oldu. Bunun zorluklarının etkilerini de bu yıl yaşayacaklarını düşünüyoruz. Bu olumsuz etkileri azaltmak içi ailelere bazı önerilerimiz olacak' dedi.
OKULA NASIL BAĞLANIR?
Okula devam ederken duygusal destek sağlamanın çok önemli olduğunun altını çizen Babadağ, 'Okula başlarken kaygılı olması çok doğal. Bazı çocuklar ilk defa annelerinden ayrılacak, bazıları ise yeni okul yeni arkadaşlar, yeni öğretmenleriyle tanışacak. Bu durum hakkında konuşun. Bu kaygısının doğal olduğundan bahsedin. Bu kaygısı ile ilgili resim yapabilir, yazı yazabilirsiniz. Kendini iyi hissedeceği bir eşyasını evden götürebilir. Okulda yaptığı şeyleri odasının duvarına asabilir, fotoğraf varsa çıktısını alabilirsiniz. Okula bağlanmasını artıracak arkadaşlarına hediye, kurabiye ya da öğretmenin vereceği bir görev daha iyi hissettirecektir. Arkadaş edinme konusunda çekingen bir çocuksa ya da kaygıları varsa bundan bahsedin. Canlandırma ile ya da oyuncaklarla arkadaş edinmesi konusunda oyun oynayın. Siz yeni arkadaş olun ve size merhaba desin. Oyun oynarken izin isteme, oyuna katılma konusunda canlandırma yapın' diye konuştu.
'UYUM SÜRECI BIR AYA KADAR UZAYABILIR'
Hangi durumlarda profesyonel destek alınması gerektiğini anlatan Zehra Babadağ, 'Okula devam ederken uyum süreci her ne kadar bir hafta gibi görünse de aslında bir aya kadar uzayabiliyor. Bu bir aylık süre içinde çocuğunuz her geçen gün daha az ağlıyor, okulda mutlu şekilde yaptıkları aktiviteler giderek artıyor, ağlayarak ayrılsa bile mutlu şekilde yanınıza geliyor, akşam arkadaşlarından yaptıklarından bahsediyorsa uyum süreci içindesiniz demektir, korkmayın. Ancak çocuğunuz iki-üç hafta oldu ve hala ayrılırken ağlıyorsa veya gün içinde sık sık ağlıyorsa, mutsuz geliyorsa, evde de mutsuzsa, evde davranışları değişmeye başladıysa (sinirlilik, ağlama, altına kaçırma gibi) mutlaka profesyonel bir destek alın' şeklinde konuştu.
'ÇOCUKLAR DIKKAT SORUNU YAŞAYABILIR'
Pedagog Doktor Zehra Babadağ sözlerini şu şekilde sürdürdü: 'Okula devam ederken önceliğiniz akademik kaygı olmasın. Yeni başlayan çocukların kaygılarını kontrol altına alıp derslere uyum sağlaması zaman alırken, aynı zamanda uzun zamandır okul sırasında oturmayan çocuklarımız hareketlerini kontrol etmekte ve dikkatini toparlamakta zorlanabilir. Bu konuda uzun süreli zorluk yaşarsanız destek almaktan çekinmeyin.'
Özel Haber - Dilek Bayram