'Omikron Kayseri'ye de gelecektir'

İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, omikron varyantının Türkiye'de görülmesi ile ilgili, 'Henüz Kayseri'de yok ancak gelecektir. Bu nedenle aşıları tamamlayalım' dedi.

İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, Sağlık bakanı Fahrettin Koca 6 vakanın İzmir ve İstanbul'da bulunduğunu açıklaması üzerine Anadolu Haber'e yaptığı açıklamada , “Şu an için harici illerde gözlenen bir vaka olmadı. Kayseri'de böyle bir vakaya rastlamadık ama elbette gelecektir” diye konuştu.

Belirtileri diğer varyantlardan farklı seyreden omikron kuru öksürük ve boğazda kaşıntı hissi veriyor. Biontec kurucusu Uğur Şahin'in de omikron varyantıyla ilgili gelişmeler karşısında iki doz aşının yeterli koruma sağlayamayacağının anlaşıldığını belirterek takviye dozunun yapılması gerektiğini söylemişti. Benli de 3 doz aşılarla ilgili, “Bilim kurulunun enine boyuna konuyu irdeliyorlar. Gerekli gördüklerinde sisteme işliyorlar, bizler de uyguluyoruz. Bilim kurulu milyonlarca veri havuzunu inceleyerek kararlarını alıyor. Bu konu da bilim kurulunu takip etmek doğru olur” diye konuştu.

Koronavirüsün her halükarda orijinaline evirileceğinin altını çizen Benli, “Varyant denilen şey, virüsü değiştirecek kadar farklı mutasyonların bir araya gelmesine varyant deniliyor. RNA virüsü mutasyonlarla gider, bu mutasyonlar bir süre sürekli devam eder. Genel olarak bildiğimiz şu, koronavirüs insanlar için değil, eninde sonunda orijinaline evirilecektir diye düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu.

5. pik kapıda

5. pikin kapıda olduğunu vurgulayan Benli, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Ocak ortasında bir dalgayla daha karşılaşabiliriz. İki dalga arası 2 ay gibi bir süre olduğunu gözlemliyoruz. Avrupa'da ki dalga yeni yeni Türkiye'ye omikron varyantı ile girdi. Burada kesin bildiğimiz bir şey var. Aşı hala etkin, aşı en etkili korunla yolu. Bunun için aşısız dalgaya yakalanmamak gerekiyor. Aşısını tamamlamamış insanlar, iki doz sinovaclar mutlaka üçüncü doz biontec aşısını yaptırmalılar. Aşı hakkı tanınıpta hala aşısını yaptırmamış olanlar, birinci doz aşısını olup ikinci doz aşısını yaptırmayan 50 bin civarında insan var; bunların mutlaka aşılarını tamamlamaları gerekiyor. İnsanlar da artık kişisel tedbirlerini elbette alıyorlar. Maske, mesafe, temizlik gibi ama burada en önemli temel korunma yöntemi aşı.”

>>Dilek Bayram

Bakmadan Geçme