Orta Asya'dan Anadolu'ya Baharın Müjdesi : Nevruz

Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanan bir gelenek… Baharın müjdecisi Nevruz Bayramı Kayserililer tarafından araştırılmaya başlandı. Nevruz Bayramı nasıl kutlanır? Nevruz Bayramı'nın ritüelleri nelerdir? Detaylar haberimizde

Orta Asya'dan Anadolu'ya bir gelenek… ‘Nevruz'

Türk coğrafyasında baharın müjdecisi ve yeni yılın başlangıcı olarak anılan ‘Nevruz Bayramı' Orta Asya'dan Anadolu'ya uzanmış bir gelenek.

‘Nevruz' Orta Asya'dan Anadolu'ya birçok coğrafyada toplumsal birliği, dayanışmayı, yardımlaşmayı sağlayan içeriğiyle yaşatılıyor.

Her yıl 21 Mart'ta coşkuyla kutlanan Nevruz, Türkiye başta olmak üzere Türk dünyası arasındaki muhtelif Türk boyları arasındaki kültürel bağları güçlendirip kardeşlik ve dostluğu pekiştirmede, bölgesel barışın tesis edilmesinde son derece önemli rol alıyor.

Nevruz Bayramı'nın Çin kaynaklarında Hunların bahar aylarında şenlik düzenlediğinin bilgisi bile yer alıyor. Aynı zamanda nevruz, Türklerin Ergenekon'dan çıkış günü olarak da kabul ediliyor.

Peki Kayserililerin araştırdığı Nevruz Bayramı nasıl kutlanır?

Nevruz geleneği olarak eski yılın bittiği, yeni senenin başladığı o güne günahlarından arınmış girmek isteyenler ateşten atlıyor. Yıkanmak ve sudan atlamak da arınmak için yapılan adetler arasında bulunuyor.

Ateş ve sudan atlamak tüm nevruz kutlamalarındaki ortak unsurlardan biri olarak yer alıyor. Eşya ve hayvanların da ruhlarının arınması için eşyalar tütsüleniyor, hayvanlar ateş arasından geçiriliyor.

Bugüne özel ‘Nevruz sofrası' kuruluyor. Toplu halde oturulan sofrada, bugüne özel 7 çeşit yemek bulunuyor. Tüm yılın bolluk ve bereketle geçmesi için kurulan zengin sofrada, herkes her yemekten yiyerek, senenin o rahatlıkta geçmesini diliyor.

Nevruz Bayramı kutlamalarında yumurtalarda tokuşturuluyor. Spor müsabakaları düzenlenip, şarkılar söyleniyor ve dans ediliyor.

Nevruzda geleneğinde mezarlık ziyareti de sık görülen ritüellerden. Bu ritüel, atayla evladın buluşması olarak görülüyor. Kabir ziyaretlerinde atalara saygı gösterilerek, onların desteği isteniyor.

Nevruzun tarihi Ergenekon'a dayandırıldığından, o gün demir dövülerek Ergenekon'dan çıkış da kutlanıyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme