Ortadoğu Uzmanı Doç.Dr. Bolat: 'Rusya mutlaka bedel ödeyecek'

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Bolat, İdlib'deki saldırıdan sonra Türk-Rus ilişkilerinin yara alacağını, bu ilişkilerin düzeltilmesi için Beşer Esad'ın görevden uzaklaştırılması süresinin hızlandırılabileceğini söyledi.

Dün gece saatlerinde İdlib'de gerçekleşen hava saldırısıyla ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Gökhan Bolat, Rusya ve Türkiye arasında Astana sürecinde başlayan ve S400'lerle birlikte üst düzeye ulaşan aktif işbirliğinin, birkaç aydan bu yana İdlib'de olumsuz bir yöne kaydığını ifade etti. Söz konusu olumsuzluğun, Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkileri tamamen koparmayacağını belirten Doç. Dr. Bolat, ilişkilerin düzeltilmesi adına Esad'ın görevden uzaklaştırılması sürecinin hızlandırılabileceğini ifade etti. Bolat, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“İdlib konusunda çok faktörlü bir boyut var. Öncelikle Türkiye'nin desteğiyle Suriye'deki muhaliflerin etkinliğinin artması çok önemli. Rusya ise rejim eliyle Türkiye'nin ve muhaliflerin bölgedeki ilerleyişini durdurma politikası güdüyor. Esasında, dün gece gerçekleşen ve ciddi kayıpların verildiği olaydan sonra bugüne kadar var olan tüm politikaların değişeceği öngörülebilir. Nitekim Türkiye de bu değişikliğe ayak uydurmak adına pasif bir politika izleyen ve kendileri açısından herhangi bir sonucu olmayacağını düşündüğü Avrupa'yı harekete geçirmek için mülteciler için kapıları açma girişiminde bulundu. Öte yandan bakıldığında ise, bu süreçte ciddi yaralar alan Türk-Rus ilişkilerinin düzeltilmesi için, tıpkı 2015'de Türkiye tarafından Rus uçağının düşürülmesi olayından sonra dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun bundan sorumlu tutulup istifa ettirilmesi gibi, Rusya eliyle Beşer Esad'ın görevden uzaklaştırılmasının hızlandırılabileceği de söz konusu olabilir.”

“ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİNİN ÇIKAR ÇATIŞMASININ BAŞLANGICI OLMASI MANİDAR”

Rusya ile olumlu giden ilişkilerin belli bir noktadan sonra uluslararası teamüller gereği zaten çıkar çatışmasına döneceği beklentisinin var olduğunu da kaydeden Bolat, “Amerika'nın Türkiye'ye karşı yapılan saldırıları kınaması muhtemelen İdlib özelinde Suriye politikasında yeni bir oluşumun ve dengenin olacağı şeklinde yorumlanmalı. Rusya ile belli bir noktaya getirdiğimiz bu ilişkide bir noktadan sonra çıkar çatışmasının ortaya çıkacağı bekleniyordu, İdlib bu çıkar çatışmasının başlangıç noktası oldu. Bundan birkaç yıl Türkiye, Rusya ve İran arasında İdlib'de çatışmasızlık bölgesi kurulması kararı alınması kararlaştırılmıştı. Bu bölgenin de ayrıca, Türkiye ve Rusya arasında bir çıkar çatışmasının başlangıcı olması manidardır.” diye konuştu. Bolat, bu süreçten sonra Suriye konusunun uluslararası aktörlerin de dahil olduğu bir boyuta evrileceğini ifade etti.

5. MADDE OLASILIKLA İŞLETİLMEZ

NATO'nun, şu aşamada diğer müttefiklerle görüşme sağlamak üzere 4. Madde'yi görüşmek üzere toplanacağını belirten Bolat, savaş ihtimalini hayata geçirecek olan 5. Madde'nin ise henüz işletileceğini düşünmediğini dile getirdi. Bolat, “5. Madde çok boyutlu bir savaş ihtimali demektir. Şu anda Türkiye'nin arkasında dik durma adına bunun öngörüleceğini düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme