Oruç ne zaman? Kayseri namaz vakitleri (22 Eylül)
Kayseri'de akşam, ikindi, sabah, öğle ezan vakti ne zaman? Namaz vakitleri nasıl? Oruç ne zaman? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...
Kayseri'de namaz vakitleri kaçta okunacağını ve orucun ne zaman başlayacağı ve İslam'da ramazan ayı önemi ile ilgili bilgileri sizler için derledik.
İslam'da ''11 Ayın Sultanı'' olarak nitelendirilen Ramazan ayında müslümanlar oruç tutar. Oruç müslümanlar için önemli bir ibadettir. Bu mübarek ay boyunca, oruç tutanlar sabah ezanından akşam ezanına kadar yemek yememeyi, içecek tüketmemeyi, kötü düşüncelerden ve davranışlardan kaçınmayı amaçlar.
Oruç müslümanların manevi olarak temizlenmesini, sabrı geliştirmesini ve Allah'a daha yakın olmalarını sağlar.
Ramazan ayının sonunda ise müslümanlar bayramı kutlar. Aileleri bir araya getiren sevgi paylaşma ve dayanışmayı bir araya getiren bir bayramdır.
Bu Ramazan Ayında ise müslümanlar 11 Mart 2024'te oruç tutmaya başlayacak 10 Nisan'da ise bayram kutlanacak.
Oruç ve Ramazan ayı ile ilgili hadis ve ayetler aşağıdaki gibidir...
Nisâ Sûresi
Bir mü'minin bir mü'mini öldürmesi olacak şey değildir. Ancak yanlışlıkla olması başka. Kim bir mü'mini yanlışlıkla öldürürse, bir mü'min köleyi azad etmesi ve bağışlamadıkları sürece ailesine diyet ödemesi gerekir. (Öldürülen kimse) mü'min olur ve düşmanınız olan bir topluluktan bulunursa, mü'min bir köle azad etmek gerekir. Eğer sizinle kendileri arasında antlaşma bulunan bir topluluktan ise ailesine verilecek bir diyet ve mü'min bir köle azad etmek gerekir. Bunlara imkân bulamayanın, Allah tarafından tövbesinin kabulü için iki ay ard arda oruç tutması gerekir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. (Nisâ Sûresi 92)
Mâide Sûresi
Allah, boş bulunarak ettiğiniz yeminlerle sizi sorumlu tutmaz. Ama bile bile yaptığınız yeminlerle sizi sorumlu tutar. Bu durumda yeminin keffareti, ailenize yedirdiğinizin orta hâllisinden on yoksulu doyurmak, yahut onları giydirmek ya da bir köle azat etmektir. Kim (bu imkânı) bulamazsa, onun keffareti üç gün oruçtutmaktır. İşte yemin ettiğiniz vakit yeminlerinizin keffareti budur. Yeminlerinizi tutun. Allah, size âyetlerini işte böyle açıklıyor ki şükredesiniz. (Mâide Sûresi 89)
Ey iman edenler! İhramlı iken (karada) av hayvanı öldürmeyin. Kim (ihramlı iken) onu kasten öldürürse (kendisine) bir ceza vardır. (Bu ceza), Kâ'be'ye ulaştırılmak üzere, öldürdüğünün dengi olup, içinizden iki âdil kimsenin takdir edeceği bir kurbanlık hayvan; veya yoksulları yedirmek suretiyle keffaret; yahut onun dengi oruç tutmaktır. (Bu) yaptığı işin kötü sonucunu tatması içindir. Allah, geçmiştekileri affetmiştir. Fakat kim bir daha böyle yaparsa, Allah ondan intikam alır. Allah, mutlak güç sahibidir, intikam sahibidir. (Mâide Sûresi 95)
Tevbe Sûresi
Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû' ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah'ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü'minleri müjdele. (Tevbe Sûresi 112)
Meryem Sûresi
“Ye, iç, gözün aydın olsun. İnsanlardan birini görecek olursan, “Şüphesiz ben Rahmân'a susmayı (oruç) adadım. Bugün hiçbir insan ile konuşmayacağım” de. (Meryem Sûresi 26)
Ahzâb Sûresi
Şüphesiz Müslüman erkeklerle Müslüman kadınlar, mü'min erkeklerle mü'min kadınlar, itaatkâr erkeklerle itaatkâr kadınlar, doğru erkeklerle doğru kadınlar, sabreden erkeklerle sabreden kadınlar, Allah'a derinden saygı duyan erkekler, Allah'a derinden saygı duyan kadınlar, sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar, namuslarını koruyan erkeklerle namuslarını koruyan kadınlar, Allah'ı çokça anan erkeklerle çokça anan kadınlar var ya, işte onlar için Allah bağışlanma ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır. (Ahzâb Sûresi 35)
Mücâdele Sûresi
Kim (köle azat etme imkânı) bulamazsa, eşine dokunmadan önce ard arda iki ay oruç tutmalıdır. Kimin de buna gücü yetmezse altmış fakiri doyurmalıdır. Bunlar, Allah'a ve Resûlüne hakkıyla iman edesiniz, diyedir. İşte bunlar Allah'ın sınırlarıdır. Kâfirler için elem dolu bir azap vardır. (Mücâdele Sûresi 4)
Tahrim Sûresi
Eğer o sizi boşarsa, Rabbi ona, sizden daha hayırlı, Müslüman, inanan, sebatla itaat eden, tövbe eden, ibadet eden, oruç tutan, dul ve bakire eşler verebilir. (Tahrim Sûresi 5)
Kadir Sûresi
Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. (Kadir Sûresi 1-5)
Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle demiştir: "Sizden biri, oruçlu iken unutur da bir şey yer veya içerse, (yine de) orucuna devam etsin. Zira onu Allah yedirmiş veya içirmiştir." (Buhârî, Savm, 26; M2716 Müslim, Sıyâm, 171)
Lakît b. Sabira'dan (ra) rivayet edildiğine göre o, şöyle demiştir: Bir gün; –Yâ Resûlallah, bana abdesti tarif eder misiniz, dedim. –Abdest azasını güzelce yıka, parmak aralarını ovuştur, oruçlu değilsen burnuna suyu fazlaca çek, buyurdu. (Ebû Dâvûd, Tahâret, 56; Tirmizî, Savm, 69)
Muâz b. Enes'ten (ra) rivayet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur: Bir kimse yemek yedikten sonra, "Beni doyuran, güç ve kuvvetim olmadığı hâlde, bana bu rızkı veren Allah'a hamd olsun" derse geçmiş günahları bağışlanır. (Tirmizî, Deavât, 55; D4023 Ebû Dâvûd, Libâs, 1)
Kayseri namaz vakitleri
İmsak: 04.56
Güneş: 06.18
Öğle: 12.36
İkindi: 16.02
Akşam: 18.44
Yatsı: 20.01