Oruç tutmak zayıflatır mı?
Ramazan ayının özel ibadetlerinden biri olan Oruç ibadeti için uzmanlar araştırma raporlarını paylaşıyor. Uzmanlar oruç tutmanın hem bedene hem de ruha iyi geldiğini belirtiyor. Kayserililer 'Oruç tutmak zayıflatır mı?' sorusunun cevabını arıyor. Sizler için bu sorunun cevabını araştırdık. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri bülteninde…
Kayseri'de vatandaşlar ‘Oruç tutmak zayıflatır mı?' sorusunun cevabını arıyor. Biz de Kayseri Anadolu Haber olarak bu sorunun cevabını araştırdık.
Oruç tutmak uzmanlara göre hem bedene hem de ruha iyi geliyor. Hatta öyle ki orucun kanser hücrelerini öldürdüğünü ifade ediyorlar.
Yapılan araştırmalar, kanserli hastalarda tümör büyümesini yavaşlattığını ve kanser hücrelerini öldürdüğünü, kemoterapi ve radyoterapi etkisini artırdığını ispatlıyor. Orucun birde psikolojik açıdan önemine bakalım.
Spor yaparken vücutta salgılanan endorfin, dopamin, serotonin gibi bize mutluluk veren hormonlar oruç esnasında da salgılanıyor ve bu sebeple tutulan oruç psikolojik açıdan bizlere iyi gelip mutlu hissetmemizi sağlıyor.
Oruç tutmak zayıflatıyor mu?
Vücudumuzda orucun etkisiyle aktif hale gelen özel proteinler var. Bunlar beynimizin daha iyi çalışmasını ve vücudumuzun daha dayanıklı olmasını sağlıyor. Bu durum da bağışıklığımızın güçlenmesi anlamına geliyor.
Bununla birlikte oruçlu iken GH yani büyüme hormonu dediğimiz hormonda artış gözlemleniyor. Bu hormon aynı zamanda yağ yakıcı hormon olduğu için de kilo verimi hızlanmakta. Kilo verimi ile birlikte insülin direnci kırılır ve kan şekeri dengelenir.
Orucun kalp sağlığına da olumlu etkileri bulunmaktadır. Uzun süreli aç kalmak kalp ritmini düzenlediği gibi yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürürken iyi kolesterol olan HDL'yi artırıyor.
Yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki, oruç tutmanın bir saatlik yürüyüşe eş değer olduğu gibi orucun kalp sağlığına da olumlu etkileri bulunuyor.