Osmanlı arşivlerinden Kayseri'ye büyük sürpriz – Meğer Gaziantep'in değil Kayseri'ninmiş!
Gaziantep'in tescilli lezzeti olan baklava ile ilgili ortaya çıkan şok etti. Osmanlı arşivlerine göre, baklava aslında Gaziantep'in değil Kayseri'nin tatlısıymış. Duyanlara sürpriz olacak haberin detayları Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Gastronomi alanında UNESCO'da yer alan Gaziantep baklavanın başkenti olarak bilinir. Ancak baklava ile ilgili ortaya çıkan detay adeta ezber bozacak cinsten. Prof. Dr. Muhittin Eliaçık'ın iddialarına göre baklava aslında Kayseri'ye ait olan bir tatlı olarak öne çıkıyor.
Prof. Dr. Muhittin Eliaçık Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin Şehir, Kültür ve Sanat isimli dergisinde yer alan ‘Kayseri Pastırmasının Özgünlük ve Üstünlüğüne Dair Arşiv Belgeleri' adlı makalesinde baklavanın Osmanlı döneminde Kayseri ile anılan bir tatlı olduğunu aktardı.
Kayseri baklavaya sahip çıkamamış!
Eliaçık makalesinde şu ifadelere yer verdi, ‘Kendisine mahsus ürünler ile adı öne çıkmış illerden birisi de Kayseri olup belgelerde ve eserlerde Kayseri ile anılan ürünlerin başında pastırma, sucuk, sahtiyan (deri), mantı, baklava gibi ürünler gelmektedir. Bu ürünlerden baklavanın Kayseri ile öne çıkması sürpriz gelebilir. Zira günümüzde baklava denildiğinde ilk akla gelen il her hâlde Kayseri değildir. Ama geçmişe dönüp belgelere özellikle de son dönem Osmanlı arşiv belgelerine bakıldığında baklavanın da Kayseri ile birlikte anılan bir ürün olduğu görülmektedir. İşte bu durum gösteriyor ki bir memleketin kendisine mal olmuş, adını dünyada duyurmuş bir ürüne sahip çıkıp muhafaza edememesi ciddî bir eksikliktir. Dolayısıyla kendi adını dünyada duyurmuş bir ürünün bilimsel belge ve delillerle tevsik edilip tanıtılması bir memleketin en önemli görevi ve ödevidir. Kayseri'nin bu konuda maalesef istenilen yerde bulunmadığı, elindeki bölgesel işaret taşıyan nimetleri birer birer başka yerlere kaptırdığı görülmektedir'
‘Yerel yöneticilere çok büyük iş düşüyor!'
Makalesinde Kayseri'nin baklavaya sahip çıkamadığını dile getiren Prof. Eliaçık, ‘Bu konuda yerel yöneticilere çok büyük iş düşmektedir. Bundan dolayı bu yazımız Kayseri ile aynileşmiş yöresel ürünlerden, Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili alarak koruma altına alınmış Kayseri pastırmasının özgünlüğüne ait belgeleri ortaya koymak için hazırlanmıştır. Böylece Kayseri pastırmasının özgünlük, üstünlük ve birinciliğine dair bilimsel ve arşivsel belgeler tanınmış olacaktır' ifadelerine yer verdi.