Özhaseki: 'Anadolu'nun yüzde 71 deprem bölgesinde. Yılda 500 bin yeni konut yapılacak'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Anadolu'nun yüzde 71'inin deprem bölgesinde bulunduğunu ifade ederek, Bakanlar Kurulu'na sundukları yeni programa göre, Türkiye'de her yıl 500 bin konutun yapılacağını, böylece 15 yılda ülkenin yapı stoğunun yenileceğini aktardı.
Erzurum Üniversiteleri Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) 17'nci Geleneksel Mezunlar Buluşması'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ege Denizi'nde meydana gelen deprem ve yapılaşma ile alakalı açıklamalarda bulundu.
“ANADOLU'NUN YÜZDE 71'İ DEPREM BÖLGESİNDE”
Konuşmalarında deprem ve çevre ağırlıklı bilgiler paylaşan Bakan Özhaseki, karbon salınımının çok olmasından dolayı dünyada bazı dengelerin bozulduğunu ve bunun da felaketlere neden olduğunu kaydederek aşır şehirleşmenin de bunda etkili olduğunu sözlerine ekledi. Yapılacak çalışmalarla birçok felaketin önüne geçilebileceğinin altını çizen Bakan Özhaseki, deprem konusunda ise Anadolu'nun yüzde 71'inin deprem bölgesinde bulunduğunu paylaşarak şunları söyledi; “Özellikle deprem felaketinden bahsedilecek olursa Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konum ve ortam, depremsellik açısından bu ülkenin çok sağlam bir zemin üzerine oturmadığını bir kez daha ortaya koyuyor. Şu anda Anadolu coğrafyasının yüzde 71'i deprem bölgesinde. Deprem bir gerçek. Depremle savaşılmaz, depreme karşı önlem alınır. Aslında insanların canını alan deprem değildir. İnsanların canını alan kötü yapılaşmadır, insanoğlunun kendi yaptıklarıdır. Eğer deprem gerçekliğini bilerek hareket edersek, ona uygun bir şehirleşme, model ortaya koyabilirsek hiç can kaybı olmadan da bu depremleri atlatabiliriz. Bunu birçok Uzakdoğu ülkesinde görebiliyoruz.”
“DEPREMDE NİNNİ SÖYLEMİŞ GİBİ KEYFİNE BAKACAKTI”
Bakan Özhaseki yaptığı konuşmasında, 1999 yılındaki yönetmelikle binaların daha sağlam hale getirildiğini ancak bir taraftan bunu delme çalışmalarının, kaçak yapı girişimi ve ısrarının bulunduğunu bildirerek, böyle olmasa deprem olduğunda insanların ninni söyler gibi evinde rahat olacağını vurguladı. Açıklamalarında bir taraftan da bazı belediyelerin buna çanak tutması gibi sebeplerin olduğuna işaret eden Özhaseki; “Bunlar yan yana geldiği zaman, komple sanki müşterek bir suçlulukla şehirlerde bu tür yapılaşmalar ortaya çıkıyor. Deprem olduğu zaman da herkes korkuyla dışarı çıkmak zorunda kalıyor. Böyle olmasa herkes evinde rahat uyuyacak. Depremin salladığı ortamda insanlar ninni söylemiş gibi keyfine bakacak. Böyle olmayınca herkes kaçacak delik arıyor” şeklinde konuştu
“YAPI STOĞUMUZ DEPREME DAYANIKSIZ”
Depremin oluşturduğu kaygı ve korkuyla alakalı olarak bilgiler paylaşan Özhaseki, Türkiye'deki yapı stoğunun depreme dayanıksız ve yaşamak için uygun olmadığını ifade etti. Bakan Özhaseki, Bakanlar Kurulu'na sundukları yeni programa göre Türkiye'de her yıl 500 bin yeni bina inşa edeceklerini belirterek şunları bildirdi; “Türkiye'de yapılan yaklaşık 7,5 milyon civarında yapı stoğu var. Bunların büyük çoğunluğu depreme dayanıksız ve yaşam için elverişsiz. Bunların yıkılması lazım. Bunları, yılda 500 bin konutu değiştirmek üzere bir program hazırlayarak 15 yıl içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz. Bunun 200 bini İstanbul'da, 300 bini Anadolu'da. Böyle yaparsak bakanlık olarak üzerimize düşeni yapmış oluruz.”
“EGE DENİZİ'NİN DEPREMSELLİK RİSKİ FAZLA”
Açıklamalarında Ege Denizi'nin depremsellik açısından çok riskli olduğunun herkes tarafından bilindiğini kaydeden Bakan Özhaseki, “Ege Bölgesi'nde bundan sonra da depremlerin olabileceğini hepimizin bilmesi lazım. Zaten bilim adamları da uyarıyor. O bölgedeki bütün belediye başkanı arkadaşlarımızın da yapı izni verirken kesinlikle bunları göz önünde bulundurarak gayret etmelerini özellikle bir kez daha ihtar ediyoruz. Bodrum'daki olay 6 şiddetinde Allah'tan bir can kaybı olmadı. Buna seviniyoruz ama o bölgelerde tekrar deprem olabileceğini biliyoruz. Bu nedenle oradaki belediye başkanı arkadaşlarımızdan yapılaşma izni konusunda hassas davranmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu. HM