Özhaseki sinyali vermişti- O proje için kollar sıvandı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin İstanbul'a özel deprem yasası sinyali üzerine kollar sıvandı. Yasanın detayları netleşmeye başladı. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin İstanbul'a özel deprem yasası sinyali üzerine kollar sıvandı. Özhaseki Türkiye'nin gözlerini çevirdiği beklenen İstanbul depremine ilişkin yeni projenin sinyalini vermişti. Peki taslakta neler var? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Bakan Özhaseki, geçtiğimiz günlerde İstanbul'a özel deprem yasası çıkarılacağını söylemişti. Yasanın detayları netleşmeye başladı. Taslağa göre, denetimler sıklaşacak ve İstanbullular ansızın kapılarında yetkililerle karşılaşabilecek.
Binaların altında bulunan iş yeri açılmasıyla ilgili düzenleme yapılacak. Koşulları sağlamayan binalar güçlendirilebilecek durumdaysa gerekli restorasyon işlemleri yapılacak, ya da yıkılacak.
İstanbul'da beklenen depremin ciddiyetini ‘7 büyüklüğündeki bir depremde 600 bin daire yerle yeksan olur, İstanbul koca bir hapishaneye döner' sözleriyle Bakan Özhaseki ortaya koymuştu. Riskli yapı stoku için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı mega kente özel deprem yasasının taslak çalışmasını hazırladı. 1-2 ay içinde TBMM'ye sunulması beklenen yasanın ayrıntıları ortaya çıktı.
Bakanlık yetkilileri çat kapı gelebilir
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; İstanbul'daki denetimlerde eksik ve yanlışlıklar tespit edildi. Bu nedenle önümüzdeki dönemde öncelik yapı denetimine verilecek. Mevzuattaki yapı denetimi tarifinden çok uygulamalar üzerine yoğunlaşılacak. Bakanlık denetimlerini sıklaştırılacak. Gerektirdiği hallerde mülk sahiplerinden izinli ya da izinsiz olarak denetim yapılmasına olanak sağlanacak.
Dükkân ve iş yerlerine yeni düzenleme
Çok sayıda yapının kolonlarının kesik ve duvarlarının da yıkılmış olması afet riskini büyütüyor. Bu nedenle de binaların altında dükkân ve iş yerlerinin açılmasına da düzenleme getirilecek.
Şartları sağlamayan binalar için 2 ihtimal var
Binaların periyodik muayenesine yönelik mevzuat hazırlanacak. Bu kapsamda yapı denetime tabi yapıların 5 yıl içerisinde, yapı denetime tabi olmayan yapıların 2 yıl içerisinde periyodik muayenesi yapılacak. Muayene şartlarını sağlamayan yapılar güçlendirilecek veya yıkılacak.
Zayıf zeminde inşaata izin verilmeyecek
Sıvılaşma riskine karşın sağlam zeminlerde yapılacak inşaatlarda mikro bölgeleme çalışmalarına ağırlık verilecek. Zemin taşıma gücü zayıf olan bölgelerde zemin iyileştirme çalışması yapılmadan inşaatlara izin verilmeyecek.
Ulusal güvenlik önlemi
İstanbul'da olası bir deprem karşısında ulusal güvenliğin de riske girmemesi için özellikle kolluk kuvvetleri ile silahlı kuvvetlerin kullanımındaki ve kullanımına sunulacak bölgelerdeki yapılaşma için mevzuatta düzenlemeye gidilecek.