Pahalılık bayram dinlemiyor! Fiyatları görenler eve eli boş dönüyor!

Kayseri'de vatandaşların Kurban Bayramı telaşı sürüyor. Ancak hazırlıklarını tamamlamak üzere çarşıya, pazara, markete çıkan vatandaşlar pahalılık karşısında evlerine elleri boş dönüyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde..

Kayseri'de Kurban Bayramı öncesi alışveriş yoğunluğu yaşanıyor. Vatandaşlar bayram öncesi hazırlıklarını tamamlamak üzere çarşıya, pazara, marketlere akın ediyor. Ancak yüksek enflasyonla birlikte oluşan pahalılık sebebiyle vatandaşlar çarşı-pazardan neredeyse eli boş dönüyor.

Zamlı ürünler heyecanı yok etti

Her bayram olduğu gibi bu bayram da tezgâhlardaki pahalılık dikkatlerden kaçmıyor. Pahalılıkla birlikte artık vatandaşın heyecanı da yok olmuş durumda. Geçtiğimiz yıla göre bayramlık alışveriş fiyatlarının artması ve alım gücünün düşmesi nedeniyle bayramlık ürünlere ilgi de azalmış durumda.

Ucuz baklavaya talep

Yükselen enflasyondan baklava da nasibini aldı. Artan maliyetler fiyatlara da yansıdı. Geçen sene dilimi 10 lira olan baklavanın dilim fiyatı bazı bölgelerde 115 liraya kadar çıktı. Ucuz baklava satan yerlerde de uzun kuyruklar oluştu.

Şekerler alıcı bulamıyor

Şekercilerde de yoğun mesailer devam ediyor. Bu bayramda da bayram şekerlerinin fiyatı yüksek, alıcısı düşük. Vatandaş bütçesine uygun bayram şekerini bulmakta zorlanıyor. Artan hayat pahalılığı ve enflasyon nedeniyle alım gücünün gerilemesi bayram alışverişine de gölge düşürüyor. Dükkân önlerinde kurulan tezgâhlarda bekleyen yaklaşık 50 çeşit bayram şekerinin kilosu ortalama 90 TL ile 200 TL arasında satışa sunuluyor.

Bilet fiyatları uçtu

Bilet fiyatları da yine şehirlerarası yolculuk yapmak isteyenlerin karşısına zamlı bir şekilde karşısına çıkıyor. Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının ardından memleketlerine ya da tatil bölgelerine gitmek isteyenler, otogarlarda yoğunluk oluşturmayı sürdürüyor. Otogar giriş ve çıkışında araç yoğunluğu yaşanırken, yolcular bilet bulmakta güçlük çekiyor. Bilet bulmakta zorlanan vatandaşlar fiyatların artmasından da şikayetçi.


Ebeveynler kıyafet alamıyor

Geçtiğimiz yıla göre bayramlık alışveriş fiyatlarının artması ve alım gücünün düşmesi nedeniyle bayramlık ürünlere ilgi de azalmış durumda. Ebeveynler çocukları için çarşıya kıyafet bakmaya çıktıklarında dilediği ürünü alamadan geri dönmek zorunda kalıyor.


Evde sucuk yapmak da lüks oldu

Kurban Bayramı'nda etini sucuk yaparak değerlendirmek isteyenler, baharatçıların yolunu tuttu. Bu bayramda kurban etini kimi vatandaş, pastırma kimisi de sucuk yaparak değerlendirecek. Dolayısıyla bu günlerde baharatçılarda büyük yoğunluk baş gösterdi. Baharatçılar geçen seneye göre baharatlarda yüzde 70 artışın olduğunu söyledi.

Yüzde 50 artış görüldü

Derinleşen ekonomik kriz, artan enflasyon ve alım gücünün düşmesi ile birlikte bu yıl ara zam yapılan asgari ücret, 11 bin 402 TL oldu. Açıklanan ücretin beklentileri karşılamadığını söyleyerek Kurban Bayramı için alışveriş yapamaz hale geldiklerini belirten vatandaşlar, ekonomik kriz nedeniyle bayramı bir kez daha buruk karşıladıklarını dile getiriyor. Birçok işletme ile online ticaret sayfaları ürünlerin fiyatlarını yukarı yönlü olacak şekilde güncellerken, 1 haftada yüzde 50 artış olduğu görüldü.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme