Pakladan gocuğa: Kayseri şivesinin tatlı dünyası!
Kayseri'nin yöresel şivesi, şehrin sıcaklığını ve samimiyetini kelimelere yansıtıyor. Günlük hayatta sıkça kullanılan ve nesilden nesile aktarılan bu tatlı ifadelerden en sık ve en az kullanılanlara ait ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...
Kayseri'nin kendine özgü dili ve şivesi, şehir kültürünün vazgeçilmez bir parçası. Kayseri, yalnızca mantısıyla değil, şivesiyle de bir başka güzel. Şehrin kendine özgü dilini dinlemek bile insana zollu (iyi) gelir. Kayserililerin ‘‘Kuru fasulye’‘ yerine ‘‘Pakla’‘ demesi, ‘‘Mont’‘a ‘‘Gocuk’‘ demeleri, şehrin renklerinden sadece birkaçı. İşte Kayseri’nin tatlı mı tatlı şivesiyle gündelik hayatta sıkça duyabileceğiniz kelimeler ve onların anlamları;
Pakla: Kuru fasulye
Culuk: Hindi
Goparak gel: Koşarak gel
Böğrü: Kaburga
Gadanı almak: Günahını almak (sevgiyle hitap)
Zollu: İyi olmuş
Abbari: Şaşırmak
Şemşamer: Ayçiçeği
Ödü gopmak: Korkmak
Dölek durmak: Uslu durmak
Manı manı oynatmak: Şakalaşmak
Süsün: Susmak
Bi asiğin gediğin var mı? : İhtiyacın var mı?
Kayseri şivesi, insanları bir araya getiren, bağları güçlendiren bir yapıya sahip. Birine ‘‘Gadanı alayım!’‘ dediğinizde, ona olan sevginizi ve değer verdiğinizi ifade ediyorsunuz. ‘‘Manı manı oynadık’‘ diyerek şakalaşmak, hayatın tadını çıkarmanın Kayseri’ye özgü bir yolu.
Gelecek nesillere şive mirası
Kayseri’nin gençleri arasında bu kelimeler eskisi kadar kullanılmasa da aile büyüklerinin sohbetlerinde hâlâ canlı bir şekilde yaşatılıyor. Kültürel mirası koruma adına, şehrin bu güzel şivesi, sosyal medya videolarıyla ve yeni nesil projelerle gelecek nesillere taşınıyor.
Şiveyle gelen zenginlik
Kayseri’nin zengin şive kültüründe, daha az bilinen ama sıkça kullanılan bazı kelimeler de şöyle;
Garı: Kadın ya da eş
Yirişmek: Tartışmak, dalaşmak
Hahlatmak: Hızlı bir şekilde nefes almak
Boğruk: Zayıf ve cılız bir şey
Göyünmek: Havalanmak, kendini beğenmek
Geleviz: Göçebe, sürekli gezen kişi
Cıncık: Ufak tefek değerli şeyler
Fenek: Çok az, ufacık
Bir kültürden fazlası
Bu zengin kelimeler yalnızca ifade değil, aynı zamanda Kayseri’nin sıcaklığını, samimiyetini ve pratik zekâsını yansıtan birer kültür mirası. Bir dahaki sefere Kayseri’ye yolunuz düşerse, ‘‘Abbari gelin de bi çömlek çorba içelim’‘ demeyi unutmayın! Pakladan çöşmelere, keleş insanlardan dölek çocuklara kadar Kayseri sizi sımsıcak karşılayacaktır!