Pandemide kanser patladı
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Özkan, pandemide akciğer kanserlerinde artış görüldüğünü söyledi.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Özkan, Kayseri 'de en çok görülen kanser türleri ile ilgili açıklamada bulundu. İlde, dünyadaki kanser türlerine paralel bir sıralama görüldüğünü belirten Özkan, erkeklerde akciğer ve prostat; kadınlarda ise meme ve jinekolojik kanserlerin ilk sıralarda yer aldığını ifade etti.
Zaten ilk sırada yer alan akciğer kanserlerinde, pandemi sürecinde artış yaşandığını belirten Özkan, artışın nedenlerini şöyle sıraladı:
Bunun nedenlerinden biri mutlaka Kovid-19 testleri esnasında hastaya tomografi çekilmesi ve o esnada kitle saptanması olabiliyor. Bu durumda erken tanı ile tedaviye başlanabiliyor. İkinci neden de, pandemi sürecinde insanlar hastalıklarını erteliyor ve hastanelere başvurmuyor. Hasta 6 ay, 1 yıl sonra geldiğinde, çok daha ileri evrelerde ve ağırlaşmış bir şekilde tedavi için karşımıza geliyor. Bu da bizim tedavi yaklaşımlarımızı zorlaştırıyor. Bu nedenle kanserde 'alarm semptomları ' dediğimiz semptomlar ortaya çıktığında bunları kesinlikle ertelememiz gerekiyor.
Akciğer kanserlerinde en önemli nedenin sigara olduğunun altının çizen Özkan, akciğere yerleşen tümörün daha saldırgan olması, bu hastalıkta tedavinin daha zor olması ve ölüm oranlarının daha yüksek olması nedeniyle bu kanser türünün ilk sıraya yerleştiğini dile getirdi.
Özkan, erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türünün ise prostat kanserleri olduğunu söyledi. Son dönemlerde sayısı artan bu tür kanserlerin ileri evrelerde daha çok saptanabildiğini belirten Özkan, bu türün, akciğer kanserlerine oranla kısa vadede tedavi edilebilen ve uzun süre sağ kalım elde edilebilen kanser türlerinden olduğunu ifade etti.
Özkan, kadınlarda ise en fazla görülen kanser türlerinin meme ve jinekolojik kanserler olduğunu kaydetti. Eskiden 40 'lı yaşların üzerinde daha sık görülen meme kanserlerinin, son yıllarda 30 'lu yaşlardan itibaren görülmeye başlandığının altını çizen Özkan, "Kadınlar memede ağrıyı çok önemsiyor ama ağrı olmadığı ve şişlik olduğu zaman bunu ihmal edebiliyorlar. Bize gelen hastaların önemli kısmında ağrısız şişlikler daha önemli bir belirti olarak görülüyor. Bu nedenle kadınların kendi kendine muayene ile burada bir şişlik, asimetri, şekil değişikliği, meme başında çekinti, memeden kanlı akıntı, meme cildinde portakal kabuğu görünümünde değişiklikleri ihmal etmemek lazım." dedi.
Son dönemlerde jinekolojik kanserlerin de sayısının arttığını belirten Özkan, meme kanseriyle ilişkili olan bu tür kanserlerde taramaların hayat kurtardığını vurguladı. Özkan, "Jinekolojik kanserlerinin de meme kanserleriyle ilişkisini göz ardı etmemek gerekiyor. Çünkü, örneğin yumurtalık kanseri görülen birinin ailesinde meme kanseri daha sık görülebiliyor ya da aynı kişide hem yumurtalık hem meme kanseri görülebiliyor. Kadınlarda rahim ağzı kanserlerinde tarama yapılması erken yakalanması açısından önemli. Aynı zamanda, 18-20 'li yaşlarda jinekolojik kanserlere karşı 'human papilloma ' virüsüne karşı aşılama yapılması ciddi oranda koruyucu olabiliyor." diye konuştu.
Dünya genelinde de, Kayseri 'de de yeme-içmedeki değişiklikler, rafine gıdaların tüketimindeki artışlar, doğal gıdalardan uzaklaşılması, sedanter yani daha hareketsiz yaşamdan dolayı sindirim sistemi, pankreas ve safra yolları kanserlerinde ciddi bir görüldüğünü kaydeden Özkan, kanser oranlarında çok ciddi değişiklikler görülmese de erken yaşlarda görülen kanserlerin arttığını ifade etti.
Kanserde uzun sağ kalım süreleri için erken tanı ve taramaların önemine işaret eden Özkan, vücutta görülen bazı belirtilerde mutlaka tarama yaptırılması gerektiğinin altını çizdi. Özkan, söz konusu belirtileri şöyle sıraladı: 'Normalde daha önce çok sık olmayan öksürük, nefes darlığı, kanlı balgam. Daha önce olmayan ve belli bir bölgede uzun süre devam eden ağrılar, vücudumuzda gördüğümüz benlerde şekil değişikliği olması, kanaması, rengini değiştirmesi; sindirim sistemiyle ilgili olarak geçmeyen karın ağrısı, şişlik, gayta alışkanlıklarında değişiklik, vücudunda meydana gelen şişlikler, şekil değişiklikleri'
Özel Haber - Selma Kara