Pasif içicilik nedeniyle her yıl 40 binden fazla insan ölüyor!

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma günü nedeniyle Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Turgut Öztutgan açıklamalarda bulundu. Öztutgan pasif içicilik nedeniyle her yıl 40 binden fazla insanın öldüğünü belirtti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma günü nedeniyle sigaranın sağlık üzerine etkilerinden bahseden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Turgut Öztutgan her yıl 40 binden fazla sigara içmeyen yetişkin ve 400 bebeğin pasif içicilik nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Sigaranın sağlık üzerindeki etkilerinden bahseden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Turgut Öztutgan, sigara kullanımının, KOAH, akciğer kanseri, kronik bronşit gibi hastalıkların önde gelen nedeni olduğunu ifade ederek, 'Sigara, damarların daralmasına ve tıkanmasına neden olarak kalp krizi ve inme riskini artırır; yüksek tansiyona sebep olabilir. Başta akciğer kanseri olmak üzere, ağız, gırtlak, pankreas ve mesane kanserlerine neden olur. Sigara içmek insülin direncini artırarak Tip 2 diyabet riskini yükseltir. Katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıkları riski artar. Bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara yatkınlığı artırır. Ayrıca eklem iltihabına yol açarak romatoid artrit riskini yükseltir' dedi.

Türkiye'de genç nüfus elektronik sigaraya yöneliyor!

Türkiye'de sigara içme oranı 2000'li yıllarda yüzde 30'un üzerindeyken tütün kontrol programları ile bu oran 2012 yılında yüzde 27'ye düştü. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin güncel verilerine göre, Avrupa ülkelerinde en fazla sigara içilen ülkenin yüzde 29 ile Bulgaristan, ikinci ülkenin ise yüzde 27,3 ile Türkiye olduğu ifade ediliyor. Özellikle genç nüfus arasında elektronik sigara kullanımı artış gösteriyor. Öztutgan sigara içme oranının düşük ve orta gelirli ülkelerde yüksek olduğunu belirtiyor.

Her yıl 400 bebek pasif içicilik neden ile hayatını kaybediyor

Sigara içmeyen bireylerin sigara dumanına maruz kalması durumuna pasif içicilik deniliyor. Yıllardan beri pasif içiciliği tehlikesi uzmanlar tarafından anlatılırken Öztutgan, 'Her yıl 40 binden fazla sigara içmeyen yetişkin ve 400 bebek pasif içicilik nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Yetişkinlerde pasif içicilik koroner kalp hastalığı riskini artırır; inme riskini yükseltir ve akciğer kanserine yol açabilir. Çocuklarda pasif içicilik ise solunum yolu enfeksiyonları (zatürre ve bronşit) riskini artırır; orta kulak enfeksiyonlarına neden olabilir; astım atağı sıklığını ve şiddetini artırır; Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskini yükseltir' dedi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme