Pastırma tartışması sokağa indi – Anadolu'da Z Raporu

Kayseri'nin yöresel lezzetlerden biri olan pastırmanın tescilini Sivas ili aldı. Anadolu'da Z Raporu olarak Kayserililere pastırmanın Sivas'a mı yoksa Kayseri'ye mi özgü bir lezzet olduğunu? sorduk. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET

Kayseri'nin bir simgesi haline gelen pastırmanın tescilini Sivas ili aldı. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, 2022 yılında Sivas pastırması Coğrafi İşaret Tescili alıp Sivas pastırması olarak tescillendiğini açıkladı. Asıl pastırma ustaları Sivas'ta olduğunu belirten Hastaoğlu, pastırmayı geniş kitlelere tanıtmak ve ticarileştirmek istediğini söyledi.

Anadolu'da Z Raporu sokağa indi ve Kayserililere pastırmanın hangi ile ait olduğunu sordu.

Kayserili bir vatandaş, pastırmanın binlerce yıldır Kayseri'ye ait olduğunu, ancak Sivas ilinin nasıl coğrafi işaret tescili aldığını sorulması gerektiğini vurguladı.
Yaşlı bir amca, Pastırmanın Kayseri'ye özgü bir yiyecek olduğunu dolayısıyla pastırmanın Sivas'a özgü olduğuna dair bilgi almadığını aktardı.

Bir hanımefendi, Pastırmanın Kayseri'ye ait olduğunu şöyle açıkladı; ‘Pastırma Kayseri'ye aittir bunun aksini kimse iddia edemez. Sivas tescillediyse o da kayserinin pasifliğidir' dedi.

Mikrofon uzattığımız iki vatandaş ise, pastırmanın tescilini Sivas alsa bile Kayseri'ye ait bir yiyecek olduğunu savundu.

Yaşlı bir teyze mantı gibi pastırmanın da Kayseri'ye ait olduğunu şu sözlerle ifade etti; ‘Pastırmaya Sivaslılar sahip çıkmış ama pastırma Kayseri'ye aittir. Mantı nasıl Kayseri'ye ait ise pastırmada öyledir.'

‘Önemli olan pastırmayı kaliteli üretmek' diyen Kayserili bir esnaf, ‘Kayseri'ye aittir pastırma… Herkes sahiplenmek istiyor ama önemli olan pastırmayı kaliteli olarak üretip vatandaşın hizmetine sunabilmektir. Bakacak olursan Kastamonu'da bizim diyor. Pastırma dediğin elde doğranır. Kastamonu'da makine ile doğranıyor. Kayseri'ye de 15 yıl önce makine getirdiler ama, makine pastırmanın suyunu alır. Pastırmanın suyu alınırsa lezzet kalmaz. Önemli olan elde doğrayabilmektir.' diye konuştu.

Bir vatandaş, Sivas'ta da pastırma yapıldığını ancak bol çemenli ürettiklerini söyledi. Kayseri'de ise pastırmayı çemensiz yapıldığını dolayısıyla daha lezzetli olduğunu belirtti.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme