Pratik ve lezzetli – Cezerye tarifi – Türk Mutfağı
Türk Mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan, lezzetli, pratik ve hafif bir tatlı olan cezeryeyi evde yapmak artık kolay… Mersin ilinin en meşhur tatlısı cezeryeyi sadece birkaç malzemeyle hemen hazırlayabilirsiniz. İşte en kolay cezerye tarifi…
Türk Mutfağına özgü bir tatlı olan cezerye, lezzetli ve pratik oluşuyla adından sıkça söz ettiriyor. Osmanlıdan günümüze kadar gelen cezeryenin ana maddesi havuçtur. Üstelik Kerebiç gibi cezeryede, coğrafi işaret almış Mersin'in meşhur tatlısıdır. Havucun haşlanmasıyla elde edilen cezerye diğer tatlılara göre daha sağlıklıdır. İşte en kolay cezerye tarifi…
Malzemeler
4 adet havuç
12 adet petibör bisküvi
1 çay bardağı ceviz içi
Yarım yemek kaşığı margarin veya tereyağı
1 su bardağı toz şeker
Üzeri için Hindistan cevizi kullanabilirsiniz.
Yapılışı: Havuçlu cezerye tarifi için öncelikle havuçlarımızı rendeleyelim ardından uygun bir tavada margarin veya tereyağını eritelim.
Eriyen yağa rendelediğimiz havuçları ve toz şekeri ilave ettikten sonra havuçlar suyunu çekinceye kadar karıştırarak pişirelim. Suyunu tamamen çeken havuçlara ceviz içini de ekleyerek 1-2 dakika daha pişirdikten sonra havuçlarımızı ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Pötibör bisküviyi rondodan geçirerek toz haline getirelim. Karıştırma kabına havuçları ve rondodan geçirdiğimiz bisküvileri alarak elimizle yoğuralım. Hazırladığımız harçtan istediğimiz büyüklükte parçalar kopararak yuvarlayalım. Daha sonra cezerye toplarını Hindistan cevizine bulayarak servis tabağına alalım ve servis edelim. Afiyet olsun.