Ramazana hızlı hazırlık: Buzluğa atmalık pratik lezzetler
Ramazan ayına sayılı günler kala, iftar ve sahur sofralarınız için şimdiden hazırlıklarınızı yapmaya ne dersiniz? Buzluğa atıp, ihtiyacınız olduğunda pratik şekilde hazırlayabileceğiniz nefis tariflerle hem zamandan tasarruf edebilir hem de sofralarınıza lezzet katabilirsiniz. Detaylar haberimizde..
Buzlukta saklanabilecek zeytinyağlı sarma
Malzemeler:
3 su bardağı pirinç
6 adet kuru soğan
Dereotu ve maydanoz
Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon
2 yemek kaşığı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 adet domates (küp doğranmış)
Asma yaprağı
Nasıl Yapılır?
Soğanları ince ince doğrayıp sıvı yağda soteleyin.
Pirinci, baharatları ve domatesleri ekleyip, 1 bardak kaynar su ilave ederek kısık ateşte 5 dakika pişirin.
Harcı dinlendirdikten sonra yaprakları tek tek açarak sarma işlemini gerçekleştirin.
Nasıl Saklanır?
Sarmaları çiğ haliyle buzluk poşetlerine koyup dondurucuya atabilirsiniz.
Pişireceğiniz zaman yağ ve limon ekleyerek tencereye dizip kısık ateşte pişirebilirsiniz.
Buzlukta uzun süre dayanan köfte
Malzemeler:
Yarım kilo kıyma
2 tane kuru soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
1 yumurta
1 su bardağı bayat ekmek içi veya galeta unu
Maydanoz, kimyon, karabiber, kırmızı biber, kekik, tuz
Nasıl Yapılır?
Soğan, sarımsak, maydanoz ve ekmek içini rondodan geçirip kıymaya ekleyin.
Salça, yumurta ve baharatları ilave edip iyice yoğurun.
Harçtan küçük parçalar alıp şekil verin.
Nasıl Saklanır?
Önce bir tepsiye dizip büzdolabında soğutun, daha sonra buzluk poşetlerine koyup dondurun.
Kullanacağınız zaman çözdürmeden tavada kızartabilirsiniz.
Mantı tarifi
Malzemeler:
3,5 su bardağı un
1,5 su bardağı ılık su
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
İçi İçin:
200 gram yağsız kıyma
1 adet soğan
Tuz, karabiber, pulbiber
Nasıl Yapılır?
Un, tuz ve yumurtayı karıştırıp yoğurun.
Hamuru açıp küçük karelere kesin.
Kıymalı harcı karelerin ortasına koyup mantı şeklinde kapatın.
Nasıl Saklanır?
Mantıları una bulayarak bir tepsiye dizip büzdolabında 30 dakika bekletin.
Sonra buzluk poşetlerine koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Pişireceğiniz zaman kaynar suya atarak haşlayabilirsiniz.
Buzlukta Poğaça
Malzemeler:
1,5 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı maden suyu
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı tuz
3 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı ılık süt
2 iri yumurta (sarısı dışına, akı içine)
Aldığı kadar un
İç harcı için peynir ve maydanoz
Nasıl Yapılır
Maya, toz şeker ve sütü karıştırarak eritin.
Un hariç tüm malzemeleri ekleyerek yoğurun.
Unu yavaş yavaş ilave edip yumuşak bir hamur elde edin, 1 saat mayalandırın.
Hamuru şekillendirip iç malzemesi ekleyin ve tepsiye dizin
Streçleyip poşete koyarak buzluğa kaldırın.
Nasıl Saklanır?
Çözdürmeden üzerine yumurta sarısı sürüp fırında pişirebilirsiniz.
Sodalı buzluk böreği
Malzemeler:
6 adet hazır yufka
1 şişe maden suyu
1 çay bardağı sıvı yağ
İç harcı için beyaz peynir
1 yumurta sarısı (pişirme öncesi)
Nasıl Yapılır?
Maden suyu ve sıvı yağı karıştırıp yufkalara sürelim.
Çift kat yufkayı üçgen parçalara bölüp, içine peynir ekleyerek saralım.
Hazır olan börekleri buzlu suya batırıp, çıkartıp kuruladıktan sonra dondurucuya kaldıralım.
Nasıl Saklanır?
Tepside dondurduktan sonra buzluk poşetlerine koyup uzun süre saklayabilirsiniz.
Pşiirmeden önce çözdürmeden fırına vererek pişirebilirsiniz.
Sahurluk patatesli bazlama
Malzemeler:
1 çay bardağı süt
Un, su, tuz
Yaş maya
İç Harcı:
1 kilo patates
Maydanoz, tuz, karabiber, nane, zeytinyağı
Nasıl Yapılır?
Hamur malzemelerini yoğurarak mayalanmaya bırakın.
Haşlanmış patatesleri baharatlarla karıştırıp iç harcı hazırlayın.
Hamurdan bezeler alıp açarak iç harcı ekleyip kapatın.
Açılmış bazlamaları pişirmeden aralarına poşet koyup buzluğa kaldırın.
Tavada arkalı önlü pişirerek tüketebilirsiniz.