Reşadiye Halkı İsyanda! Biz Üvey Evlat Mıyız? - Kayseri Haberleri
Geçtiğimiz günlerde Zincidere Mahallesi adına coğrafi işaret tescili alan 'kuru kaymak' geri plana itildiğini düşünen Talas İlçesi'ne bağlı Reşadiye Mahalle halkı için bardağı taşıran son damla oldu. Reşadiye Mahalle Muhtarı Mustafa Kapçı mahallelinin yakındığı 100.Yıl Mesire Alanı, otobüs güzergahı, mezarlık ve Talas Patiköy isimleri hakkında Kayseri Anadolu Haber muhabirine çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Geçtiğimiz günlerde Zincidere Mahallesi adına coğrafi işaret tescili alan ‘kuru kaymak' geri plana itildiğini düşünen Talas İlçesi'ne bağlı Reşadiye Mahalle halkı için bardağı taşıran son damla oldu. 100.Yıl Mesire Alanı, otobüs güzergahı, mezarlık ve Talas Patiköy isimleri hakkında Kayseri Anadolu Haber muhabirine mahalleliyi temsilen Reşadiye Mahalle Muhtarı Mustafa Kapçı açıklama yaptı.
Reşadiye Mahalle Muhtarı Mustafa Kapçı ile Reşadiye Mahallesi'nin tarihi ve kültürel değerleri hakkında konuştuk. Kendisi mahalle halkının uzun süredir yakındığı konular ve sorunlar ile alâkalı anekdotlar aktardı.
'Talas Patiköy' Reşadiye sınırları içinde ama Zincidere diyorlar
2019 yılında açılan Talas Patiköy'ün Kayseri'nin Talas ilçesindeki Reşadiye Mahallesi'nde, 3 bin metrekare alana kurulduğu biliniyor.
500 köpek kapasiteli rehabilitasyon merkezi; kendi kendine yetemeyen, dış ortamlarda yaşayamayacak, güçten düşmüş, mağdur sokak köpeklerine yardım etmeyi amaçlıyor. Muhtar Kapçı, bu merkezin mülkiyetinin de sınırlarının da Reşadiye Mahallesi'nde bulunduğu halde Zincidere Patiköy olarak anılmasının mahalleliyi üzdüğünü ifade etti.
Konum, nüfus, yüzölçümüne göre Reşadiye öne yazılmalı...
Kapçı, otobüs güzergah listesinde 298-R052 Talas Belediyesi Rsi Zincidere Reşadiye Akçakaya Talas içi aktarma ve 617- Yenisanayi Zincidere Reşadiye Talas (Zincidere-Şeker) araçlarının Reşadiye Mahallesi, Akçakaya ve Zincidere'den yüzölçümü, konum, nüfus gibi demografik ölçütler bakımından büyük olmasına ve Talas'a bağlı köylerin ilk uğrak noktasının Reşadiye olmasına karşın otobüs güzergahında ilk olarak Zincidere yazıyor olmasını da mantıklı bulmadığını belirtti.
Reşadiye Mezarlığı mı Zincidere Mezarlığı mı?
Reşadiye sınırları içinde bulunan mezarlığın da 95 bin metrekare hazine arazisini bizzat kendisinin imzalayıp mezarlık yapılması amacıyla Talas Belediyesi'ne teslim ettiğini söyleyen Muhtar Kapçı; bu mezarlığın, Zincidere Mezarlığı ya da Başakpınar Mezarlığı olarak zikredildiğini söyledi. Bir gizli elin Reşadiye'yi geri plana, üvey evlat konumuna soktuğuna başka bir gizli elin ise Reşadiye isminin başa yazılması gereken pek çok yerde düzeltme yaptığına değinen Muhtar, “Bu durumu şahsım ve mahallem adına yadırgıyorum” Diye konuştu.
‘Kuru Kaymak' ikramı bölge halkının geleneğidir!
Geçtiğimiz günlerde Talas Zincidere Kuru Kaymağı, Talas Belediyesi ve Kayseri Üniversitesi ortaklığında Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonrasında 'Talas Zincidere Kuru Kaymağı' adı altında tescil edilmişti. Zincidere Kuru Kaymağı olarak coğrafi işaret tescili alan ürünün de yalnızca Zincidere'ye değil bölge insanına mâl edilmesi gereken bir lezzet olduğunu anlatan Kapçı, bu köylerde yaşayan annelerin, kayınvalidelerin damatlarına bal ile kaymak ikram ettiğini söyledi. Bu adetin Talas'ın neredeyse bütün köylerinde bir gelenek olduğunu aktardı.
Zincidere 100. Yıl Mesire Alanı'nın ismi Ziya Arıcan olabilirdi…
19 bin metrekare yüzey alanına sahip göletle birlikte 56 bin metrekarelik bölgeye kurulan Zincidere 100. Yıl Mesire alanı hakkında da konuşan Muhtar Kapçı, bu göletin Reşadiyeli Ziya Arıcan tarafından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde çalıştığı yıllarda Reşadiye'ye bir iyilik ve vefa borcu olarak yaptırıldığını, göletle mahalleye ait bahçelerin uzun yıllar sulandığını, akabinde bu bölgenin bir kooperatife devredildiğini, kooperatifin yönetemediğini ve ardından belediyenin aldığını ifade etti. Kapçı, belediye tarafından alınmasının isabetli ve bölge için faydalı olduğunu dile getirdi. Bölgenin belediye tarafından dizayn edildiğini söyleyen muhtar, mesire alanının ismi konusunda hatalı davranıldığını düşündüğüne ifadelerinde yer verdi.
Göletin yapılmasına vesile olan Reşadiyeli Ziya Arıcan'ın isminin yaşatılmasının bölgeye bir vefa göstergesi olacağını belediye yönetimine de anlattığını vurgulayan Kapçı, bunun daha uygun olacağını savundu. Muhtar, “Ziya Arıcan'ın ismi verilseydi bu geçmişe yönelik bir yâd etme olurdu geleceğe yönelik de köyümüzden eğitim alarak, önemli makamlarda bulunup hayır yapmak isteyecek insanlar için şevk verici bir davranış olurdu” diye belirtti.
Bu ve bunun gibi davranışların bölgecilik ve öteleme olduğunu savunan Reşadiye Mahalle halkı da durumdan duydukları memnuniyetsizliği gazetemiz aracılığıyla duyurmak istediklerini yetkili makamlar tarafından değerlendirilmesini talep ettiklerini söyledi.