Sadece Kayserililerin Bildiği O Kelimeler! - Tülüngümüş, İşlik, Dölek dur...
Her şehrin kendine ait bir şivesi bulunuyor. Kayseri'de şivesi ve ilginç kelimeleri ile dikkat çekiyor. Sadece Kayserililerin bildiği kelimeleri sizler için derledik. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Her şehrin kendine ait bir şivesi bulunuyor. Kayseri'de şivesi ve ilginç kelimeleri ile dikkat çekiyor. Sadece Kayserililerin bildiği kelimeleri sizler için derledik.
Ülkemizin farklı bölgelerinde konuşulan şiveler, dil zenginliğimizi ve kültürel çeşitliliğimizi yansıtmaya devam ediyor. Her bir şive, o bölgenin tarihini, yaşam tarzını ve insanlarının benzersizliğini yansıtarak, dilin zengin dokusuna katkı sağlıyor. Şive, sadece bir konuşma tarzı değil, aynı zamanda kültürel bir miras ve kimliğin bir parçası olarak görülüyor. Türkiye'de dikkat çeken şivelerden birisi de Kayseri şivesi. Geçmişten günümüze şive ve kelimelerin farklı söylenmesi dikkat çekiyor. Bizde Anadolu Haber olarak sizlere sadece Kayserililerin bileceği o kelimeleri derledik..
Gadasını aldığım; Halk arasında birine karşı çok sevgi duyulduğunda özellikle anneanne, babaanne ve dedelerimizden duyduğumuz o kelime. Asıl anlamı günahlarını alayım demek. Bunun yanında gadalarını alırım, gurban olurum, gözünü sevim gibi kelimeleri sıkça duyarız. Kayseri'nin şive özelliklerinden belki de en dikkat çekeni ‘k' harfi yerine ‘g'harfini kullanmamız… İşte bazı Kayseri şivesiyle söylenen kelimelerin anlamları…
Goparah gel; koşarak gel.
Gıy; kenar
Tülüngümüş; çok bilmiş
Cin arabası; bisiklet
Şahba; şapka
İşlik; gömlek
Gidişiyor; kaşınıyor
Zopcuh; heyecanlı kıpır kıpır, uzun boylu
Appariii; çok şaşırma ifadesi
Topah; yuvarlak
Gurumuş gufana dönmüş; Çok zayıflamış
Erlik; sahur vakti
Dölek dur; düzgün dur
Yiril yiril kohuyor; çok pis bir koku
Amel olmak; ishal olmak
Sohranmah; söylenmek, söylenip durma demek yerine ‘sohranıp durma' derler.
Çinke; tas
Culluh; hindi
Goğ biber; yeşil biber
Eme; hala
Emmi; amca
Hala; teyze
Gütcağa; küçük abi
Ağa; baba
Aba; anne