'Sağlık çalışanları için övgü değil, icraat istiyoruz'

Türk Sağlık Sen Kayseri 1 No'lu Şube Başkanı Kamil Ünal, Hemşireler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamasında, salgınla birebir çalışan hemşirelerin sosyal haklarının yeterli düzeyde gözetilmediğini öne sürdü.

'TAVAN ÖDEMELERİ İDARECİLERİN TAKDİRİNE BIRAKILDI'

Tüm sağlık çalışanlarının pandemi mücadelesinde hayal kırıklığına uğratıldığını savunan Ünal, alkış ve övgüden ziyade sosyal haklar bağlamında icraat beklentisinde olduklarını dile getirdi. Ünal, “Aradan geçen sürede sağlık çalışanları için alkışlar ve şarkıları çokça gördük. Fakat mesele sorunların çözülmesine ve taleplerin karşılanmasına gelince övgüler dizenlerin bu konuda gereğini yapmadıklarına da şahit olduk. Bu süreçte yapılan tek düzenleme olan 3 ay tavandan ek ödemelerin usul ve esaslara boğulup, idarecilerin takdirine bırakılarak yavandan bir ödeme halini aldı. Sağlık çalışanlarını hayal kırıklığına uğrattı, çalışanlara haksızlık yapıldı. Üniversite Hastanelerinin bir çoğunda ise hala ödenmedi. Dünyaya övgü ile bahsedilen filasyonun, fedakârları aile hekimliği çalışanlarına ek bir ödeme yapılmadı. Sağlık çalışanları olarak bizler, cephede kahramanca bir mücadele verip canlarımızı ortaya koyarken, kronikleşen sorunlara çözüm üretilmesi ve taleplerinin karşılanması için somut adımlar atılmasını bekliyor, laf değil icraat istiyoruz.” dedi.

'VEFAT EDEN SAĞLIK ÇALIŞANLARI ŞEHİT SAYILMALI'

Ünal, taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Öncelikli olarak tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personelin taban maaşlarına iyileştirme yapılmalıdır. Döner sermayelerde kronikleşen sorunlar çözülmeli, sistem yenilerek çalışan merkezli ve adaletli bir yapıya kavuşturulmalıdır. Söz verilen 3600 ek gösterge düzenlemesi hayata geçmelidir. Süresiz sözleşmelilere, 3+1 süreli sözleşmelilere, vekil ebe hemşireler ile kamu dışı aile sağlığı çalışanlarına kadro verilmeli 4/A dışındaki tüm istihdam modelleri kamudan kaldırılmalıdır. Atamalarda ehliyet ve liyakat esas alınmalı, sadece Türkiye Cumhuriyeti Devletine sadakat aranmalıdır. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara karşı hayata geçen düzenlemeler tavizsiz uygulanmalı, herhangi bir esnekliğe izin verilmemelidir. Salgın mücadeledeki fedakarlıkları ve virüse yakalanan sağlık çalışanlarının sayısı göz önüne alındığında makul bir yıpranma payının hayata geçmesi zorunluluktur. Mevcut yıpranma payı düzenlemesi çalışanlar lehine acilen revize edilmelidir. Salgınla mücadele sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanları başta olmak üzere görev esnasında hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanları yasal olarak şehit sayılmalıdır.”

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme