Sahabiye Medresesi'nde kapılar kapanıyor

Yaklaşık 4 aydır restorasyonu yapılan Selçuklu eseri Sahabiye Medresesi'nin arka kapıları kapatılıyor.

Önde bir ana giriş kapısı, arka tarafta ise 3 kapı ile bir büyük pencere şeklinde bölümü olan Sahabiye Medresesi'nin arkada kalan kapı ve pencere benzeri kısımları taşlarla örülerek kapatılıyor.
Daha önceleri kitapçılar tarafından kullanılan Sahabiye Medresesi ve odacıklarının ayrıntılı şekilde ve ileriye dönük restorasyonu büyük ölçüde biterken, tarihi medrese ile ilgili bazı farklılıklar da meydana geliyor. Bunlardan en göze çarpanı ise tarihi medresenin arkasında bulunan ve kitapçılar tarafından uzun yıllar dükkanların arka kapısı şeklinde kullanılan kapı kısımlarının kapatılması oldu. Medresenin içine kadar açılan kapıların kapatılması; medresenin bina yapısının ve bütünlüğünün korunması ve yıpranma miktarının azaltılması şeklinde yorumlanırken, diğer taraftan medresenin bugüne kadar kadar gelen özgün halinin dışına çıkılması şeklinde de yorumlanmasına sebep oldu.
Restorasyon çalışmalarında sona yaklaşılırken, 800 yıllık tarihi Sahabiye Medresesi'nin yapılan derz dolgu, alt yapı, tamirat, güçlendirme ve su yalıtım çalışmaları ile kendini daha iyi belli ettiği gözlenerek eskiye kıyasla daha canlı duruşu dikkatleri çekiyor.
ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme