Sanayide yeşil dönüşüm dönemi başlıyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği' kapsamında, sanayi tesislerine yönelik çevreci üretim teşvikleri ve standartlar hayata geçiriliyor. Detaylar haberimizde…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği' kapsamında, sanayi tesislerine yönelik çevreci üretim teşvikleri ve standartlar hayata geçiriliyor. Yeni düzenleme ile sanayi tesislerinin çevreye duyarlı üretim süreçlerini benimsemesi hedefleniyor.
Tesisler sınıflandırılacak
Sanayi tesislerinin 'Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi' alabilmesi için çevreci üretim yapması gerekecek. Tesisler, çevresel performanslarına göre F'den A'ya kadar sınıflandırılacak. En yüksek derece olan 'A Sınıfı Belge'yi alan tesisler, ulusal ve uluslararası pazarda prestij kazanarak rekabet avantajı elde edecek.
6 bin tesis dönüşüm yolunda
Yönetmelik kapsamında, enerji, metal, mineral, kimya, atık yönetimi, tekstil, otomotiv, deri, kağıt, gıda ve hayvancılık gibi birçok sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 6 bin tesis bulunuyor. Bu tesisler, yeşil dönüşüm sürecinde çevreci standartlara uygun üretime geçiş yapacak.
Yeni tesisler için standart şartı
Yeni sanayi tesisleri, yürürlük tarihinden itibaren en az D sınıfında olacak şekilde kurulacak ve işletmeye alınacak. Mevcut tesisler ise kademeli bir geçiş sürecine tabi tutulacak. Bu kapsamda, tesislerin 31 Aralık 2028'e kadar en az F sınıfına, 31 Aralık 2030'a kadar ise en az D sınıfına ulaşması gerekecek.
Yeşil yatırımlara teşvik
Bakanlık, çevreci teknolojilerin hayata geçirilmesi için gerekli yatırımları destekleyecek. Bu kapsamda, yeşil finansman imknlarına erişim kolaylaştırılacak. Çevreci üretim süreçlerinin teşvik edilmesiyle Türkiye'nin yeşil dönüşüm sürecinde uluslararası standartlara uygun ilerlemesi amaçlanıyor.