Sarı Pas hastalığı nedir?
Bu yıl bahar ayında görülen fazla yağış nedeniyle tahıl ürünlerinde 'sarı pas' riski artıyor. Peki 'Sarı pas' hastalığı nedir? Nasıl oluşur? Konuyla ilgili merak edilenler Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haber Detaylarında…
Kayseri'de bahar ayında sık yağan yağmurlardan dolayı“sarı pas” hastalığı görülme oranı arttı. Uzmanlar, çiftçilerin kimyasal mücadeleye başlamaları gerektiğini söylüyor.
Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, yağışın bol olmasının tarım arazileri için sevindirici olduğunu ama bitkiler açısından risk de oluşturduğunu söyledi. Güneş, "Yağışlarla rekoltenin artacağını düşünüyoruz. Tabii bu yağışların artmasıyla beraber bizim için bir dezavantaj oluşmaya başladı. Aşırı yağışların olmasından dolayı özellikle ekmeklik buğdaylarda da bir sıkıntı başladı. Çiftçilik zor bir meslek Bu hastalık ekinlerde aşırı derecede verim düşüklüğüne neden oluyor. Bu kimsenin elinde değil. Yağış çok olduğu zamanda sıkıntı, az olduğu zamanda sıkıntı Çiftçilerimiz mutlaka ilaçlama yapsınlar. İlaçlama yapılırsa ürün kurtarılır. İlaçlama yapılmazsa aşırı derecede verim kaybı yaşarız" şeklinde konuştu
Sarı Pas hastalığı nedir?
Sarı pas epidemik bir hastalıktır. Buğday ve arpanın önemli hastalıklarından biridir. Yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda sarı pasın ülkenin her yöresinde yaygın ve birinci derecede zararlı olduğu ortaya çıkmıştır. Genç bitkilerin yapraklarında parkla portakal veya limon sarısı renkte görülür. Yaprak kınında sapta ve başakta görülür. Daha sonra yapraklar yırtılır ve içeri doğru kıvrılır.