Sarız depremlerine dair neler söylediler?

Kayseri'nin Sarız İlçesi'nde bir kaç gün içinde 20'ye yakın gerçekleşen bağımsız küçük depremleri uzmanlar değerlendirdi. Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş ve deprem araştırmacısı Feyza Biçer, Sarız fayına dair neler söyledi? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...

TAKİP ET

Ünlü deprem uzmanı Ramazan Demirtaş ve Kayserili deprem araştırmacısı Feyza Biçer, son 4 gün içinde 20'ye yakın Sarız İlçesi'nde meydana gelen depremleri değerlendirdi.
Biçer, sosyal medya hesabından Sarız İlçesi'ndeki depremlerin bağımsız küçük depremler olduğunun altını çizerek, “300 km yarıçaplı alandaki bölgesel deformasyon nedeniyle tetiklenmiş bağımsız küçük depremlerdir” dedi.
Sarız'da minik deprem fırtınası yaşandığını yineleyen Biçer, “Kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına, Sarız fayının 15-20 km uzağında olan dünkü minik deprem fırtınası ve Erkilet fay zonunda 20 Şubat 2023 de olan 3.0-5.0 arası depremler, 6 Şubat 2023 depremlerinin (Mw 7,8 ve Mw 7.6) depremlerinin tetiklenmiş artçı depremleri değil” diye konuştu.
Sarız Fayının yıllık kayma hızının çok düşük olduğunu ve deprem tekrarlama aralığının 3 ila 5 bin yılldan fazla olduğu için deprem tehlike parametreleri bilinmediğini vurgulayan Biçer, “Sarız Fayı bilinmiyordu demek doğru bir yaklaşım değil. Aktif tektonik araştırmalar geliştikçe daha önce haritalanmayan faylar güncellenmiştir. Ancak Sarız Fayının yıllık kayma hızı çok düşük ve deprem tekrarlanma aralığı en az 3-5 bin yıldan daha fazla olduğu için deprem tehlike parametreleri bilinmiyor.. Elde edilecek paleosismolojik bulgular insan ve bina ömrü olan 100 yıl için bir şey ifade etmez. Yani paleosismolojik araştırmalar ile deprem kestirimi yapılamaz” şeklinde konuştu.
Biçer, fay geometrisi, fay kinematiğini çok iyi bilmek gerektiğinin altını çizerek “Ayrıca bu fayın kaç büyüklüğünde deprem üretmiş olduğunu anlamak için fay segmentasyonu, fay geometrisi, fay kinematiğini çok iyi bilmek gerekir. Öyle 5.5-6.5 üretir demenin hiç bir bilimsel altlığı yoktur” ifadelerini kullandı.
Sürekli bilgi kirliliğinin olduğuna dikkat çeken Biçer, “Uzmanlık alanı deprem-aktif tektonik-paleosismoloji olmayanların basında yanlış bilgiler aktararak kamuoyu ve karar vericileri yanlış yönlendirmekte ve hayali deprem tehlikesi üreterek korku pompalamaktadır. Birilerinin yerbilimci olması o kişilerin deprem konusunda olduğunu göstermez. Nitekim ülkemizde bu konuda çok ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Sürekli kirli bilgi akıtılmaktadır. Ulusal ve yerel basınımızın bu konuda sorgulayıcı olması ve her tür açıklamayı basına taşımamalıdır. Çünkü bu şekilde deprem konusunda bilinçlendirme yapılamaz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Deprem etkisi! Kayseri'de şehir merkezinde 'O' bina da yıkıldı!

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme