Sarız ikinci Kozaklı mı oluyor?
Kayseri'nin Sarız ilçesinde bulunan sıcak su ile ilgili rezerv tespiti için izin alınmıştı. Sarız ikinci Kozaklı mı oluyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde..
Kayseri'nin Sarız İlçesi'nde 86 derecede tespit edilen sıcak su ilk kez çıktı. Bunun üzerine sıcak su ile ilgili rezerv tespiti için adımlar atılmaya başlanması “Sarız ikinci Kozaklı mı oluyor?” sorusunu da beraberinde getirdi.
Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketleri sonrası depremden oldukça etkilenen Sarız ilçesinde 86 derece su tespit edilmişti.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Jeoloji Uzmanı Adnan Evsen, “Sarız'da deprem sonrası sıcak su çıktı. Kahramanmaraş (Çardak) merkezli depremden sonra Kayseri Sarız ilçesinde Kızılpınar mahallesinde 86 derecede sıcak su çıkışı olmuştur. Tarafımdan yerinde yapılan incelemelerde; daha önce burada böyle sıcak su çıkışının olmadığı, deprem sonrası ortaya çıktığı ifade edildi. Bu bölgede çalışan ve bölgeyi bilen birisi olarak ifadelerin tutarlı olduğu belirlendi. Sıcak su çıkışı olan yerde MTA tarafından rutin çalışmaların yapılarak bölgenin aktif tektonik yapısının güncellenmesi gerekmektedir. Burasının Erciyes volkanik dağı ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Deprem habercisi de değildir. Sadece sıcak su çıkışından hareketle Erciyes patlayacak de denemez” yorumunda bulunmuştu.
Geçtiğimiz günlerde duyurulan haberle Sarız'da jeotermal çalışmaların yakında başlanacağı bildirildi.
Müjdeli haberi Twitter hesabından duyuran MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, “Sarız'da çıkan ve jeotermal rezerv olduğuna dair güçlü bulgular sunan sıcak su tespiti sonrası, kaynağın çıktığı arazinin sahibi olan kıymetli hemşerimiz Sayın Ahmet Erkek ile bir araya gelerek, hem Sarız hem de Kayseri'nin kalkınmasına büyük katkı sağlayacak yatırımlar için görüşmelerimiz oldu. Mevcut durumda jeotermal rezerv tespiti için gerekli yasal izinler alınmış ve değerli valimiz Sayın Gökmen Çiçek'in de destekleriyle yakında çalışmalara başlanacaktır. Sarızımıza, Kayserimize hayırlı uğurlu olsun. İnşallah yakın gelecekte Sarız'da termal otellerin ve seracılık faaliyetlerinin yürütüldüğü günlere hep birlikte kavuşacağız” ifadelerinde bulunmuştu.
Sarız'a yatırım noktasında siyasilerin harekete geçmesi, termal tesisleri ve şifalı kaplıcaları ile marka olma yolunda ilerleyen Nevşehir'in Kozaklı ilçesi gibi “Yatırımları da barındıracak mı” “Sarız ikinci Kozaklı mı oluyor?” sorularını da beraberinde getiriyor.
Kozaklı'nın önemi nedir?
Türkiye'nin en önemli kültür, doğa ve manzara turizmi yörelerinden Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde bulunan zengin içerikli termal suyun, çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile dünyanın en kaliteli suları arasında yer aldığı belirtiliyor.
Konuyla ilgili net açıklamaların tespit çalışmalarından sonra yapılması bekleniyor.
Jeotermal enerji nedir?
Jeotermal (jeo-yerküre, termal-ısı anlamına gelir) yerkabuğunun derin katmanlarında birikmiş ısıya verilen addır. Jeotermal akışkan ise içerisinde birçok farklı element ve diğer maddeleri içeren sıcak su, buhar ve gazlardır. Jeotermal enerji bu akışkanların sahip olduğu ısının yarattığı enerjinin adıdır. Bu enerji, diğer farklı enerji çeşitlerine çevrilerek ya da direkt ısı enerjisinden faydalanılarak yenilenebilir enerji kaynağı oluşturmaktadır.
Jeotermal enerji, günümüzde elektrik üretimi ve ısıl uygulamaların gerektirdiği endüstriyel işlemlerde kullanılır.
Jeotermal enerji, teknolojinin günümüzdeki kadar gelişmediği dönemlerde bile ısınma ve tedavi amacı ile kullanılmıştır. Ancak endüstrinin gelişmesi ile birlikte jeotermal enerjiden elektrik enerjisi üretimi ilk olarak 1904 yılında İtalya'da başlamıştır. Bunun yanı sıra jeotermal enerjinin bölgesel olarak merkezi ısıtma sistemleri için kullanımı da yaygınlaşmıştır. Günümüzde İzlanda ısıtmada %90'a yakın oranda jeotermal enerjiyi kullanmaktadır. Elektrik enerjisi dışında yeni kullanım alanları da bulunmaktadır.
Yeni kullanım alanları arasında, Konservecilik, çiftlik ürünlerinin çabuk kurutulması, Şeker endüstrisi, tuz endüstrisi, distilasyonla temiz su elde edilmesi, çimento kurutmacılığı, organik maddeleri kurutma (Deniz yosunu, çimen, sebze) yün yıkama ve kurutma, balık kurutma(stok balık),yer ve sera ısıtmacılığı, soğutma (Alt Sıcaklık Limiti) Sera, ahır ve kümes ısıtmacılığı, mantar yetiştirme, balneolojik hamamlar, toprak ısıtma, yüzme havuzları, fermantasyonlar, damıtma, balık çiftlikleri bulunmaktadır.