Savaştan kaçtı, Kayseri'de fırın açtı

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Ahmet Saeed, Kayseri'de açtığı fırınla hem kendi geçimini sağlıyor hem vatandaşlarına iş veriyor.

Suriye'de süren iç savaş nedeniyle yaklaşık bir yıl önce ailesiyle Kayseri'ye gelen 26 yaşındaki Saeed, yeni bir hayat kurmaya çalışıyor. Saeed, Şam'da fırıncılık yaparken biriktirdiği parasıyla Kayseri'de Mustafa Kemal Paşa Bulvarı Nil Caddesi'nde fırın açtı. Saaed'ın ürettiği Suriye lavaşı ve tatlıları yoğun talep görüyor.
Saeed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şam'da yaşadığını, savaşın başlamasıyla fırınını kapatarak Türkiye'ye sığındığını söyledi.
Kayseri'ye gelince yeni bir hayat kurmak için çalışmaya başladığını anlatan Saeed, 'Şam'da fırıncılık yapıyordum. Elimde birikmiş bir sermayem vardı. Bunu nasıl değerlendireceğim diye düşünmeye başladım.Kayseri'de fırın açmaya karar verdim' dedi.
Saeed, açtığı fırında 5 Suriye vatandaşını çalıştırdığını belirterek, şunları kaydetti.
'Fırınımızda Suriye lavaşı ve tatlıları yapıyoruz. Bunları burada yaşayan Suriyelilere dışında Türk vatandaşlarına da satıyorum. Çıkardığımız ürünlere talep oldukça fazla. Türk vatandaşları da ürünlerimizi çok seviyor. Bizi de böylece tanıyıp seviyorlar. Sevdikleri için ürünlerimizi almayı tercih ediyorlar. Günde 1500-2000 lavaş satıyoruz. Özellikle bakkallar ve dönerciler lavaşlara ilgi gösteriyor. Müşterilerimin yüzde 75'i Türk. Zamanla işlerimizin daha iyi olacağına inanıyorum.'
Ürünlerin tamamının makinede el değmeden yapıldığını aktaran Saeed, 'Temizliğe çok önem veriyoruz. Fiyatlar da oldukça ucuz. 10 adet lavaşı 2 liraya veriyorum' dedi.
'TÜRK İŞÇİ BULAMIYORUM'
Saeed, çalışma izni alma konusunda sıkıntılar yaşadığını dile getirerek, 'Çalışma izni alabilmem için 5 Türk vatandaşı çalıştırmam gerekiyor ama kimse burada çalışmak istemiyor. Bundan dolayı sıkıntı yaşıyorum. Sürekli işçi arıyorum. İyi de ücret vereceğimi söylüyorum ama burada çalışmak istemiyorlar. İzin alabilmem için 5 Türk işçi bulmam şart' diye konuştu.

Bakmadan Geçme