SAVUNMA MERKEZİNİ KONYA'YA KAPTIRDIK

Yıllardan beri 'savunma sanayinin merkezi olma' iddiasında olan Kayseri, pek çok yatırımı Konya'ya kaptırdı. Son olarak ASELSAN Konya Fabrikası'nın açılmasıyla birlikte bu alanda avantaj Konya'ya geçti.

SAVUNMA MERKEZİNİ KONYA'YA KAPTIRDIK

Yıllardan beri “savunma sanayinin merkezi olma” iddiasında olan Kayseri, pek çok yatırımı Konya'ya kaptırdı. Son olarak ASELSAN Konya Fabrikası'nın açılmasıyla birlikte bu alanda avantaj Konya'ya geçti.

AYNI HEDEF DİLLENDİRİLİYOR

Kayseri'de sanayi sektörünü çeşitlendirme girişimleri 90'lı yıllardan itibaren başladı. Mobilya ve ev tekstili ağırlıklı üretimin farklı sektörlere de kayması gerektiğini değerlendiren siyaset ve iş dünyası, “savunma sanayinin merkezi” olma hedefini ortaya koymuştu. Hava İkmal, Ana Tamir gibi Cumhuriyet döneminde kurulan tesislere sahip olma avantajını da ortaya koyan Kayseri'de, yeni nesil teknolojilerle birlikte savunma sanayi yatırımlarını şehre çekmeyi planlıyordu.

AVANTAJ KONYA'YA GEÇTİ

Yıllardan beri bu konuda pek çok girişimde bulunulmasına karşın beklenen verimi elde edemeyen Kayseri, son yıllarda bu alanda gerileme bile yaşadı. ASELSAN Silah Sistemleri Fabrikası'nın Konya'ya kurulması ile birlikte, diğer yatırımların da bu şehre kaydırılması gündeme geldi. Hazine arazilerinin bu alanda yatırım yapacak firmalara düşük maliyetle tahsis edilmesi de Konya'ya bu konuda avantaj sağlamaya başladı.

Kayseri, Cumhuriyet döneminde savunma sanayinin en önemli merkezlerinden biri olarak planlandı. Tayyare Fabrikası, Hava İkmal Bakım Merkezi ve Anatamir fabrikası gibi ülkenin önde gelen tesislerinin kurulup, yıllarca başarılı bir şekilde işletildiği şehirde, özellikle 90'lı yıllarla birlikte, savunma sanayinin şehirde önemli bir sektör haline gelmesi için çalışmalar başlatıldı. Kayseri, hem stratejik konumu hem de güvenli bir bölgede yer alması nedeniyle bu konuda önemli bir potansiyele sahip olarak gösteriliyordu. Dönemin siyaset, bürokrat ve sivil toplum kuruluşlarının ortak söylemi haline gelen “Kayseri Savunma Sanayinin üssü olacak” sloganı ile sanayi sektörünün de çeşitlenmesi ve Kayseri'ye yeni bir gelir kapısı açılması hedefleniyordu.

Yıllar içinde yapılan görüşmeler, başlatılan girişimler küçük çaplı yatırımlara dönüşse de Kayseri bu konuda beklediği yatırımları bir türlü alamadı. Türkiye'nin yerli ve milli savunma sanayisini güçlendirdiği bu alanda çok büyük adımların atıldığı bu dönemde, Kayseri geri planda kaldı. Özellikle ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası'nın açılması, Konya'yı daha avantajlı hale getirdi. ASELSAN Konya'da, UKSS'lerin tedarik, üretim, entegrasyon, test ve kalite faaliyetleri yürütülüyor. Konyalı siyasetçi, sanayici ve işadamları, bu konuda çok agresif girişimlerde bulunarak, farklı yatırımları da bölgeye çekmeye çalışıyor. Özellikle Hazineye ait arazilerin bu konu için tahsis edilmesi, Konya'yı yatırımcılar için daha cazip hale getiriyor.

Bakmadan Geçme