SDP tarafından 'Yeni Sistem Büyük Türkiye' paneli
Sivil Dayanışma Platformu Kayseri Temsilciliği tarafından 'Yeni Sistem Büyük Türkiye' konulu panel düzenlendi. Düzenlenen panelde konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu, 'İlk defa bu topraklarda yaşayan insanlar kendi hükümet sistemlerinin ne olması ile ilgili bir kararda bulunacaklar' dedi.
Düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Sivil Dayanışma Platformu Kayseri Temsilcisi Mustafa Özkan, “Bu panel sivil toplum kuruluşlarına anayasa değişikliği sonucu yapılacak olan referandum sürecinde bilgilendirme toplantısıdır. Burada kimsenin çekinmeden, özgürce fikirlerimizi beyan edeceğimiz bir ortam arzu ediyoruz. Referandumla ilgili tereddütte kaldığımız, aklımıza yatmayan ne varsa konuşmacılarımıza sorulmasını istiyoruz ve cevapların da alınacağını umuyoruz. Toplantıdan çıkarken sorularınızın cevabını almış olarak çıkmanızı umuyoruz” ifadelerini kullandı. Açılış konuşmasının ardından panelin moderatörü Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu, düzenlenen panelin amacının sivil toplum kuruluşlarının zihinlerinde soru işareti kalmaması ve bütün soruların cevaplandırılması olduğunu dile getirerek, “Burada yaptığımız toplantı 33.'sü olacak ve referanduma kadar 60'a yakın bu formatta düzenlenecek. Buradaki temel beklentimiz ildeki bütün sivil toplum kuruluşlarını mümkün olduğu en geniş katılımla bir toplantı vesilesiyle bir araya getirip bu konunun farklı cephelerinden uzman olan arkadaşlarımızla zihinlerde bir soru işareti kalmadan, bütün soruları cevaplandırılarak salonun terk edilmesi. Bin yıllık tarihimizin en kritik, en sıcak dönemlerini hep birlikte yaşıyoruz ve tarihe şahitlik ediyoruz. 10 Ağustos 1014'te Anadolu topraklarında ilk defa yaşayan aziz milletimiz kendi devlet başkanını ilk defa kendi oylarıyla seçti. Bu sürecin başlangıç noktası aslında o seçimdir. O seçimin sonucu olarak şuan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi bir anayasa paketi şeklinde tekrardan sizlerin oylarına sunulacak. İlk defa bu topraklarda yaşayan insanlar kendi hükümet sistemlerinin ne olması ile ilgili bir kararda bulunacaklar” ifadelerini kullandı.
Panele konuşmacı olarak katılan Av. Derya Yanık da oylanacak olan 18 maddenin anayasanın 67 maddesini etkilediğini söyleyerek, anayasanın bu 18 maddeden ibaret kalmadığını, oylanacak olan 18 maddenin sadece hükümet modeli ile ilgili maddeler olduğunu vurguladı. Yanık, “10 Aralık 2016 tarihinde bu anayasa teklifi meclise sunuldu. 16 Nisan 2017'de oylayacağımız teklif 18 madde ve mevcut anayasamızda 67 maddeyi etkileyen bir metin. Bir kısmının tümünü değiştiriyor, bir kısmında ufak tefek hükümet sistemiyle ilgili değişiklikler oluyor fakat 67 madde ile ilgili bir etkileme alanı oluşturacak. Bu teklif anayasanın sadece hükümet modeli ile alakalı maddelerini değiştiriyor. Son zamanlarda çokça görüyoruz, sanki anayasamız bundan sonra bu 18 maddeden ibaret kalacakmış, başka hiçbir şey yokmuş gibi bir düşünce ile hareket ediliyor. Elbette ki bu doğru değil” dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan da HAK-İş Konfederasyonu başkanlar kurulu kararıyla 22 sendikanın oy birliği ile anayasa değişikliği konusunda anayasa değişikliğine tam destek, gelecek için ‘evet' kampanyası başlattıklarını söyledi.
Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, “16 Nisan'da çok önemli bir karar alacağız. İçeride, dışarıda bu ülke, bu millet karşıtı, bu milletin düşmanı kimler varsa saf tutmuşlar, bütün bağlantılarını harekete geçirmişler ve sandığı etkilemeye çalışıyorlar. Biz de bu ülkenin evladı olarak 33. kez hemşehrilerimizle beraberiz” şeklinde konuştu.
Panele sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve davetliler katıldı. HABER-FOTO:İHA