Seçime katılım oranı düşük mü? 2. turda katılım kaç oldu?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda katılımın düşük olduğuna dair yorumlar yapılıyor. Siyasi partiler ve pek çok siyasi yorumcu, halka oy kullanma çağrısında bulunuyor. Gerçekten de 28 Mayıs seçimlerine beklenen ölçüde katılım olmadı mı? Seçim sandıklarında bir önceki seçime göre yoğunluk yaşanmamasının nedeni ne? Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in haberinde

Türkiye, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem milletvekillerini seçmek için 14 Mayıs'ta sandık başına gitti. Çok büyük heyecan ve çekişmeye neden olan 14 Mayıs seçimlerinde, seçimlere katılım oranının çok yüksek olması da dikkat çekmişti.


14 Mayıs Pazar günü yapılan seçimlere 64 milyon 145 bin 504 kayıtlı seçmenden 55 milyon 833 bin 153'ü sandık başına giderek oy kullanmıştı. Böylece seçime katılma oranı yüzde 87,04 olarak kayda geçmiş ve rekor seviyeye ulaşmıştı.
Kayseri'de ise 1 milyon 26 bin 972 seçmenden 934 bin 451 seçmen oy kullanmış, katılım oranı yüzde 90'ı bulmuştu.

Milletvekili seçimleri tamamlandı ancak Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbiri, ilk turda gerekli olan yüzde 50 oranını yakalayamadığı için, Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2. tura kaldı. Herkes 28 Mayıs'ta yapılan seçimlerde katılım oranını merak ederken, siyasi partiler özellikle halkı sandığa çekmek için devamlı olarak uyarılarda bulundu.
Liderler, seçmene “rehavet” uyarısında bulunurken, katılım oranının düşük olmasının seçim sonuçlarına etki edeceği konuşuldu.

28 Mayıs seçimlerinde oy verme işleminin devam ettiği esnada, seçimlere katılımın düşük seviyede seyrettiğine dair sosyal medyada binlerce paylaşım yapıldı. Yorumcular, ilk tur seçimleriyle kıyaslandığında, sandıkların boş olduğunu iddia etti.
Oy kullanan pek çok vatandaş da 2. Turda katılımın düşük olduğu yönünde yorum yaparken, Twitter'da “katılım” ve “düşük” etiketi uzun süre TT oldu. Pek çok kullanıcı ise oy pusulasının küçük olması ve sadece tek bir pusulaya oy verilmesi nedeniyle yoğunluk yaşanmadığını belirtiliyor.

Peki gerçekten 2. Tura katılım oranı iddia edildiği gibi düşük mu oldu. 2. Tura katılım yüzde kaç oranında gerçekleşti?
Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimlerinde, bir önceki seçime göre katılım yüzde 3 civarında düştü. Seçimlere katılım oranı yüzde 86 civarında gerçekleşti. 14 mayıs seçimlerinde katılım 88,84 olarak gerçekleşmişti. Katılımın en çok düştüğü bölge ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi olarak ortaya çıktı.
HABER: RİFAT HERDEM

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme