ŞEKER YANLIŞ HESAP KURBANI
Kayseri Şeker Fabrikası'nın ürettiği 300 bin tondan fazla şeker, yanlış pazarlama politikası nedeniyle satılamadı. Gelir elde edemeyen fabrika, giderleri karşılamak için bankalardan yüksek faizli kredi almak zorunda kaldı.
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin sahibi olduğu Kayseri Şeker Fabrikası'nın kötü yönetildiği ile ilgili iddialar ortaya atılmaya devam ediliyor. Fabrika yönetiminde tek söz sahibi olan Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, her seferinde fabrikayı ilerlettiğini iddia etse de son dönemlerde ortaya çıkan gelişmeler, bu iddiayı yalanlar nitelikte.
Kayseri Şeker Fabrikası'nın geçtiğimiz yıl ürettiği şekerin 300 bin tondan fazlasın satamadığı ifade ediliyor. Piyasadan gelen taleplere olumsuz yanıt veren yönetimin, yanlış fiyatlandırma ve yanlış iskonto nedeniyle şekeri depolarda beklettiği belirtiliyor. Diğer birçok fabrikanın, ürettiği ürünleri kısa sürede satarken, Kayseri Şeker Fabrikası'nın ürettiği ürünün çok büyük bir bölümünü halen elde tutması bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.
Ürün satamadığı için yeterli oranda gelir elde edemeyen fabrikanın, giderleri karşılamak için bankalardan yüksek faizli kredi kullanarak borçlandığı da gelen bilgiler arasında.
Kayseri Şeker Fabrikası, bir yandan da daha fazla finansman sağlamak için borsaya açılma çabaları yürütüyor.
Fabrika yönetimi, Varlık Fonu'nda bulunan yüzde 10'luk hisseyi Borsa İstanbul'da işleme açarak, finans sıkıntısını gidermenin hesaplarını yapıyor. Hisselerin borsaya açılabilmesi için ise Cumhurbaşkanlığının izni gerekiyor. Kayseri Şeker Fabrikası'nın elinde bulunan şeker stokunu Mayıs ayına kadar eritmemesi halinde, kotasının sıkıntıya düşebileceği ifade ediliyor. HABER MERKEZİ