Sektöre nefes aldıracak proje: Tarım liseleri

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü arasında Tarım Lisesi İş Birliği Protokolü imzalandı.

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü arasında Tarım Lisesi İş Birliği Protokolü imzalandı.

Tarım alanında meydana gelen gelişmelerin takip edilmesi, tarım ve gıda sektörlerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi amacıyla, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi arasında 'Tarım Alanı Bulunan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Ortak Yönetim Modeli' protokolü imzalanmıştı. Bu kapsamda Kayseri'de İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tarım Orman İl Müdürlüğü arasında da Tarım Lisesi İş Birliği Protokolü imzalandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nde yapılan protokol törenine, Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik, Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin ve şube müdürleri katıldı.

“Tarım alanındaki faaliyetlerimizi artıracağız”

Türkiye'deki iklim çeşitliğinin tarımsal faaliyetlerin verimli kullanılamamasından dolayı dezavantaja dönüştüğünü kaydeden İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik, “Milli Eğitim Bakanlığımız ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında tarım, hayvan sağlığı ve turizmi ile laboratuvarı hizmetleri alanında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerimizin yeterliliklerinin arttırılması tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan insan gücünü yetiştirilmesine yönelik mesleki ve teknoloji eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi amacına yönelik olarak 1 Haziran 2022 tarihinde bir protokol imzalanmış olup bu protokolle ilgili basın duyurumuzu bugün itibariyle yapıyoruz. Bilindiği üzere ülkemizin coğrafi itibariyle avantajlı bir konumda yer almakta. Ülkemiz orta kuşakta yer almaktadır. İklim çeşitliliğinin fazla olması, ekilebilir tarım arazilerinin fazla olması, ülkemizi birçok ülkeden avantajlı hale getirmekte. Ancak bu iklim çeşitliliği ve ekilebilir alanlarımızın verimli kullanılmamasından ötürü avantajlarımız dezavantaja dönüşmüş durumdadır. Biz bunu avantajlı hale dönüştürmek için tarım il müdürümüz, il milli eğitim müdürlüğümüz ilimizde bulunan tarım lisemiz diye hitap ettiğimiz tarih liselerimizle iş birliği içerisinde çalışarak bizim alandan ne kadar verimli ürün alabiliriz? diye sorarak bilim alanında ekilebilir ürün çeşitliliğinin arttırılması, tarım ve hayvancılıkla ilgili daha bilinçli öğrenci öğretmenlerimizin yeterliliklerinin arttırılması amacıyla böyle bir projeye imza attık. Bu alanda biz inşallah kurumlar arasındaki iş birliğini arttırarak ilimizin tarım alanındaki faaliyetlerin arttırılmasını hedefliyoruz.” diye konuştu.

“İş birliğimizi artıracağız”

Bünyan ilçesinde tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı büyük Tuzhisar Mahallesi'nde 2018 yılında yeni destekli Büyük Tuzhisar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 'ni açtık. Şu anda 49 öğrencimizle biz orada eğitim vermekteyiz. Yaklaşık yüz bin metrekare bir alanda uygulama bahçemiz bulunmakta olup bu okulumuzun tanıtımını biz hızlı bir şekilde yapıp öğrenci sayımızı arttırmayı hedefliyoruz Liseye geçiş sistemi tercihlerimiz pazartesi günü itibariyle başladı ve yirmisinde devam edecek. Maalesef ilimiz genelinde bu okulumuzu çok tanınırlığı yoktur. O yüzden bu basın toplantısını yaparak böyle bir hayırlı bir işin meslek lisemizin tüm genişliklerine ulaşması ve buranın tercih edilmesinin arttırılmasını hedefliyoruz. Özellikle meslek liselerimizde bilinmeye yönlerinden birisi tarım lisemizin burayı bitirdiğimiz zaman yüksek öğrenime öğrencilerimiz barajı geçişinde zaten baraj da kalktığı için rahatlıkla kendi alanlarında laboratuvar hizmetleri alanlarında üniversiteye ön lisans eğitimine devam edebiliyorlar. Çeşitli alanlarda direkt kafe elemanı olarak göreve başlayabiliyorlar. Özellikle Erciyes Üniversitesi 'nde bahçe bitkileri, biyosistem mühendisliği, tarım biyoteknoloji, tarla bitkileri, tarla birimi ve bitki beslenmez ve bitki koruma bölümleri öğrenci kontenjanı dolmamakta. Yani bizim buradan tarım lisemizden mezun olan tüm öğrencileri hemen hemen tercihlerini yaptığı takdirde üniversitemizde iki yıllık mesleki eğitim tamamlayabiliyorlar. Böyle bir avantajımız var. Yine okulumuzun uygulama arazisi yüz dönüm dedik. Böyle bir uygulama arazimiz var. Okulumuz öğrenciler tarafından buranın ekimi yapıldı. İlk defa aspir bitkisi ektik biz buraya ve beş ton aspir yağı elde etmeyi hedefliyoruz. Bu alanda daha önceki yıllarda bu okullarımız ve bizim tarım ve orman bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermekteydi. Daha sonra da Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine geçti. Şimdi geri işin özüne dönüyoruz. Her alanda olduğu gibi biz iş birliklerimizi arttırarak, özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı ve yetkilileriyle iş birliğini arttırarak nitelikli tarım yapılabilmesi için iş birliğimizi arttıracağız.” dedi.

“Meslek liseleri geri plana atıldı”

Kendisinin de meslek lisesi mezunu olduğunu dile getiren Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, insanların meslek liselerine bakışının değiştirmesi gerektiğini söyleyerek, “Bugün bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında oluşturan ortak bir protokol çerçevesinde tarımsal eğitimin birlikte yürütülmesi konusunda bir protokol gerçekleşti. Protokol de bugün itibariyle ülkemizdeki birçok ilde uygulamaya alınacak, imza atmaları, uygulamaya alınacak. Bu proje gerçekten beni çok heyecanlandırdı. Çünkü ben de 1983 yılında bu mesleğe Malatya Ziraat Meslek Lisesi 'nde eğitime başlayarak adım atmış oldum. Geçen dönem içerisinde ülkemizin getirmiş olduğu farklı şartlar nedeniyle bazı meslek liseleri daha doğrusu birçok meslek lisesi maalesef geri plana atılmış oldu. Bu geri plana atıldıktan sonra da ülkemizde ara eleman sıkıntısı had safhaya ulaştı. Yani ya hiç bilmeyenler ya da mühendisler var arada. Ara eleman olmadığı sürece hiçbir sektör ayakta kalamaz. Şimdi tekrar başa dönüyoruz. Şu anda belki insanlar meslek liselerine bakış açılarında çocuklarını göndermekten yana çok da fazla taraf olmaz derken ben kendi okuduğumu söyleyeyim. Ben Malatya Ziraat Meslek Lisesi mezunuyum. Bu okulda tıp profesörlerinin hukuk profesörleri ve ülkemizde birçok alanda söz sahibi insanlar çıktı. Projenin ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” ifadelerinde bulundu.

>>Selma Kösedağ

Bakmadan Geçme