SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...

SGK UZMANI SOLAK SİZLERLE...

Babam vefat etti. 312 gün primi var. Arabistan'da 1,5 yıllık çalışması ve 20 ay askerliği var. Anneme babamdan dolayı aylık bağlatabilir miyiz?
-Kerim Bey, benim babam vefat etti. 312 gün primi var. Arabistan'da 1,5 yıllık çalışması ve 20 ay askerliği var. Anneme babamdan dolayı aylık bağlatabilir miyiz? Teşekkür ederim.
-Sayın okurum, babanızın ölüm tarihi ve sigorta başlangıç tarihine bağlı. Babanızın ölüm tarihi 1 Ekim 2008'den sonra ise borçlanma ile aylık bağlatamazsınız. Eğer ki ölüm tarihi 1 Ekim 2008'den önce ise borçlanarak prim gün sayısını 900 güne tamamlamanız halinde aylık bağlanır. Ancak sigorta girişi ile ölüm tarihi arasında 5 yıl olmalıdır. Saygılarımla.
Ben eşimden dul aylığı alıyorum. 1984 gün primim var. 49 yaşındayım. Sigortalı çalışırsam aylığım kesilir mi?
-Kerim Bey merhaba, ben eşimden dul aylığı alıyorum. 1984 gün primim var. 49 yaşındayım. Sigortalı çalışırsam aylığım kesilir mi? Emekli olmaktan vazgeçsem ödediğim primleri geri alabilir miyim?
-Sayın okurum, çalışmaya başladığınızda dul aylığınız kesilmez. Emekli olduğunuzda hem kendi aylığınızı hem de eşinizden dul aylığını alırsınız. Talep etmeniz halinde ödediğiniz primleri 58 yaşınızı doldurduğunuz tarihte geri alabilirsiniz. Ancak size tavsiyem 1616 gün daha prim ödeyerek 3600 gün ile emekli olmanızdır. Saygılarımla.
2011 Mart'ından beri çalışmakta olduğum firma, son dönemlerde gece mesaisi yapmazsam işime son vereceklerini söyleyerek tehdit ediyorlar. Mesai yapmak zorunda mıyım, haklarım nedir?
-Kerim Bey iyi günler. 2011 Mart'ından beri çalışmakta olduğum firma, son dönemlerde gece mesaisi yapmazsam işime son vereceklerini söyleyerek tehdit ediyorlar. Bundan dolayı mesai yapmak zorunda mıyım veya nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Yasal haklarım var mıdır?
-Sayın okurum, İş Kanunu'na göre işveren fazla çalışma yaptırmak için çalışan işçilerin yazılı muvafakatını almak zorundadır. Yazılı onay verilmezse fazla çalışma yaptırılamaz. Bu nedenle işçinin iş sözleşmesi sona erdirilirse işçi ihbar ve kıdem tazminatı talep edebilir. Saygılarımla.
Evlilik nedeniyle işten ayrılmak istiyorum. Yakın bir süre sonunda evleneceğim. Ne zaman işten ayrılmam gerekir, işten ayrılma konusunda haklarım nelerdir?
-Kerim Bey, ben evlilik nedeniyle işten ayrılmak istiyorum. Yakın bir süre sonunda evleneceğim. Ne zaman işten ayrılmam gerekir? Ayrılma dilekçesini verdiğim gün işten ayrılabilir miyim? Yoksa işverene yeni personel bulma konusunda bir süre tanımak zorunda mıyım?
-Sayın okurum, İş Kanunu'na göre; kadın işçi evlilik nedeniyle evlendikten sonra 1 yıl içinde işten ayrılması halinde kıdem tazminatını alabilir. Evlenmeden önce işten ayrılırsanız tazminat alamazsınız. Evlilik cüzdanı veya evlilik belgesi ile işverene başvurmanız halinde tazminatınızı alarak işten ayrılabilirsiniz. İşverene belli bir süre tanıma zorunluluğu kanunen yoktur. Saygılarımla.
04.10.1978 doğumluyum. Bağ-Kur başlangıcım 07.04.2003 ve aralıksız yatırıyorum. Daha ne kadar yatırmam gerek ve kaç yaşında emekli olurum veya günümü tamamlayıp erken emekli olma şansım var mı?
-Kerim Bey, ben 04.10.1978 doğumluyum. Bağ-Kur başlangıcım 07.04.2003 ve aralıksız yatırıyorum. Daha ne kadar yatırmam gerek ve kaç yaşında emekli olurum veya günümü tamamlayıp erken emekli olma şansım var mı?
-Sayın okurum, işe girişinize göre Bağ-Kur'dan 9000 prim gün ve 60 yaş ile tam, 5400 prim gün ve 62 yaş ile de kısmi (yaştan) emeklilik şartlarına tabisiniz. Son 3.5 yıl SSK'lı çalışmak kaydı ile SSK'dan, 25 yıl, 60 yaş ve 4500 prim günle kısmi, 60 yaş 7000 günle tam emeklilik şartlarına tabisiniz. Saygılarımla.
Millet Cad. Bakkaloğlu İş Mrk. No: 41 Kat:4/404 Melikgazi-Kayseri

Bakmadan Geçme