Şifre Güvenliğinde Yeni Dönem!

ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), yıllardır uygulanan karmaşık şifre oluşturma ve düzenli şifre değiştirme yöntemlerinin etkili olmadığını açıkladı. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de…

ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) tarafından yayımlanan yeni şifreler rehberine göre, şifre güvenliği konusunda alışılmış yöntemler artık geçerliliğini kaybetti. Uzun zamandır şifrelerin güvenliğini sağlamak için kullanılan büyük/küçük harf, rakam ve sembol kombinasyonları ile sık sık şifre değiştirme yöntemlerinin etkili olmadığı anlaşıldı.

Uzun Şifreler Tavsiye Ediliyor

NIST'in yeni rehberinde, karmaşık şifreler yerine daha uzun ve hatırlanması kolay parolaların daha güvenli olduğu belirtiliyor. Eski yöntemlere göre hareket eden kullanıcıların genellikle karmaşık şifreleri hatırlamakta zorlandıkları ve bu nedenle aynı şifreleri birden fazla platformda kullandıkları ya da küçük değişiklikler yaparak kullandıkları açıklandı. Bu tarz yöntemlerin yanlış olduğu, bu alışkanlıkların, şifrelerin tahmin edilmesini kolaylaştırdığı ve güvenlik açığı oluşturduğu belirtildi.

Şifre Gücünde Devrim

NIST rehberine göre, şifrelerin güvenliği yalnızca karakter çeşitliliğine değil, şifrenin uzunluğuna bağlı olabiliyor. Bir şifrenin ne kadar güçlü olduğunun, kullanılan karakterlerin kombinasyon sayısına bağlı olduğu ve uzun parolaların bu noktada daha avantajlı olduğu ifade ediliyor. Örneğin, 8 haneli bir şifre, olası kombinasyonları milyonlara çıkararak şifre kırma işlemlerini oldukça zorlaştırıyor.

İnsan Davranışı Etkisi

NIST, kullanıcılara hatırlanması kolay ve uzun parolalar oluşturmasını tavsiye ediyor. Kısa ve karmaşık şifrelerin yerine, uzun cümleler veya hatırlanabilir ifadelere dayalı parolalar, hem güvenli hem de kullanıcı dostu olarak tanımlanıyor. Örneğin, "3ayaklitekirmavihalituruncukoltuk4ayaklitekir" gibi uzun bir şifre, hem hatırlanabilir hem de oldukça güvenli bir seçenek sunuyor.

Uzunluk, Güvenlik İçin Kritik Bir Unsur

Şifre güvenliği açısından parolanın uzunluğu, hesaplama teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte daha da önemli hale geldi. Karmaşık ancak kısa parolalar, gelişmiş algoritmalar karşısında daha hızlı kırılabilirken, uzun parolalar daha güvenli bir çözüm olarak öne çıkıyor. NIST, kullanıcıların 64 karaktere kadar uzun parolalar oluşturmasını tavsiye ederek, bu yaklaşımın daha güvenilir olduğunun altını çiziyor.

NIST'in yaklaşımı, şifre güvenliği konusunda ezber bozan bir dönemin kapılarını açarken, kullanıcıların şifrelerini değiştirmesi yönünde de tavsiyelerde bulunuyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme