SİL BAŞTAN DENETİM...

İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde yapılan koronavirüs denetimlerinin sahada daha etkin yapılması için valiliklere 'Koronavirüs salgını denetimleri' konulu genelge gönderdi. Genelge kapsamında, denetimlerde yeni bir yaklaşıma geçildi. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine gönderilen genelge, dün itibariyle uygulanmaya başlandı. Tüm önlemlere rağmen, özellikle toplu alanlarda salgın yayılımının devam ettiği belirtilen genelge kapsamında denetimler artırıldı.

KALABALIK ALANLARDA EKİP SAYILARI ARTIRILACAK

Genelge kapsamında kalabalık alanlarda ekip sayılarının artırıldı. Ekip temini için yerel yönetimlerin de işin içine dahil edileceği süreçte, belediye zabıta personelinin tamamı, kolluk kuvvetleri ve kamu kurum ve kuruluşları ile meslek odalarından personel görevlendirilmesi kararlaştırıldı.

VALİLER VE KAYMAKAMLAR BİZZAT KATILACAK

81 il ve 922 ilçede bizzat valiler ve kaymakamların başkanlığında gerçekleştirilecek olan sahadaki denetim faaliyetlerine; belediye başkanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personeli, köy/mahalle muhtarları, meslek odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk görevlilerinin (zabıta, özel güvenlik vb.) katılımıyla oluşturulan ekipler katılacak. Bu ekipler özellikle toplu taşıma araçları, pazaryerleri ile alışveriş ve sosyal hayat açısından canlı cadde, bulvar ve sokaklar gibi kişilerin yoğun olarak bulundukları kalabalık yerlerdeki denetimlere ağırlık verecek.

TOPLU ULAŞIM ARAÇLARI, TİCARİ TAKSİLERDE DENETİMLER ARTIRILACAK

Genelge kapsamında toplu ulaşım araçları ile ticari taksiler denetlenecek, şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında HES kodu ve maske zorunluluğuna bakılacak. Şehir içi toplu ulaşım araçlarında yolcu kapasite sınırlamasına, HES kodu ve maske zorunluluğuna, ticari taksilerde sürücüler ve müşterilerce maske takılması, araç içerisinde yeteri kadar dezenfektan malzemenin bulundurulması, aynı anda alınabilecek müşteri sınırına uyulup uyulmadığı kontrol edilecek. Ayrıca her vardiya değişiminde aracın iç temizliğinin yapılması ve sürücüler tarafından hijyen kurallarına uygun şekilde hareket edilmesi zorunluluğu kontrol edilecek. Alınan tedbirlere aykırı davranan toplu ulaşım araçlarına, sürücü ve işletmecilere ve tedbirlere uymayan yolculara ilgili gerekli yaptırımlar uygulanacak.

PAZAR YERLERİNDE DENETİMLER ARTIRILACAK

Pazar yerlerinde fiziki mesafe kuralları, tezgah düzenlemeleri, maske kuralına uyulup uyulmadığı kontrol edilecek. Pazar giriş çıkışlarında yeterli dezenfektan bulundurulup bulundurulmadığı kontrol edilecek. Tedbirlere uymayan esnaf ve müşterilere gerekli ikazlar ve yaptırımlar uygulanacak.

ANONSLARLA VATANDAŞ UYARILACAK

Alışverişin ve sosyal hayatın canlı olduğu cadde, bulvar ve sokakların denetimlerinde, kolluk/zabıta araçlarından megafonlar vasıtasıyla sürekli anons yapılmak suretiyle maske ve fizikî mesafe kuralları hatırlatılacak.

İZOLASYONA UYMAYANLAR ZORUNLU İZOLASYONA ALINACAK

Yapılan denetim faaliyetleri sırasında Kovid-­19 tanılı veya temaslısı kişilerin izolasyon koşullarını ihlal ettiğinin tespit edilmesi halinde yurt ve pansiyonlarda zorunlu izolasyona tabi tutulmalarının sağlanacak. Vali ve Kaymakamlar tarafından yerel yönetimler, genel kolluk kuvvetleri, kamu kurum ve kuruluşları, köy/mahalle muhtarları ile meslek odaları arasındaki koordinasyonun sağlanarak, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi sağlanacak. Haber Merkezi

Bakmadan Geçme