Sınava Günler kala öğrenci ve ailelerine tavsiyeler
İstem Koleji Rehberlik Bölüm Başkanı Ş.Başak Ceyhan, sınav öncesi yapılması gerekenleri danişmanim.org'a açıkladı.
Ş.Başak Ceyhan'ın öğrenci ve aileleri için sınav tavsiyeleri şu şekilde oldu:
“ Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Sınavı ve Yüksek Öğretim Kurumlarına Giriş Sınavı (YKS) için sayılı günler kaldı. Peki bu son günlerde neler yapmalı neler yapmamalı?
- Konu tekrar etmek mi? Çokça soru çözmek mi? : Bu sorunun cevabı her öğrencinin ihtiyacına göre değişir. Deneme sınavı ve branş denemelerinin analizlerine uygun olarak konu, temel kavramlar, kazanımlarda var olan eksikler tekrar edilirken, pratik yapıp pekiştirmek üzere de tüm konulardan ihtiyaca uygun soru çözülerek konuların taranması faydalı olacaktır.
- Deneme Sınavı Analizleri:Bugüne kadar yapılan tüm deneme sınavlarında yapılan yanlış sorular ve boş sorular dikkatle taranıp tekrar çözülerek sorular üzerinde derinleşilmeli.
- Kaynak Taraması:Ödev kaynaklarının üzerinden tüm konularla ilgili yanlış ve boş sorularının üzerinden tekrarlar yapmalı. Böylelikle yıl boyunca zorlanılan tüm sorular üzerinden derin konu tekrarı yapılmış olunur.
- Model sorularla tekrar:Sadece eksiklerine değil çok iyi bilinen konular üzerinde de tekrarlar yapmayı unutmamalı.
- Sınav Stratejisi: Sınav stratejisi her sınavın yapısına göre en çok hakim olunan dersler, en rahat ve hızlı çözülebilecek sorulardan en zorlanılana doğru bir sıralama olarak belirlenmeli. Bu konuda esnek olunmalı. Aylardır uygulanan teknik sınav yapısı, psikolojik duruma göre en rahat yapılabilecek ve en yüksek skor toplanabilecek ölçüde değiştirilebilir.
- Deneme Sınavları: Zaman, stres, süreç yönetimi deneme sınavlarına göre belirlenir. Bu sebeple gerçek sınav koşullarına uygun deneme sınavı çözmek fayda sağlayacaktır.
- Turlama: Her dersi kendi içinde turlama unutulmamalı. Soruyla kavga edilmemeli, motivasyonun düşmesine müsaade edilmemeli. En yüksek skoru toplayabilmek için sınav içi süreç hem psikolojik hem de stratejik olarak iyi yönetilmeli. İlk birkaç soru çeşitli sebeplerle anlaşılmayabilir ya da yapılamayabilir. Asla pes etmeden diğer ders ve sorulara geçilerek tüm soruları görmek temel amaç olmalı. Yapılabilecek birçok soru olduğu unutulmamalı. Turlama tekniği ile kazanılan zaman yapılamayan sorulara dönüş sağlarken skoru yükseltecektir.
- Sınav öncesi ders çalışma ne zaman bırakılır? : Bunun bir kuralı yok. Öğrenci verimli olacağını düşünüyorsa son ana kadar çalışabilir. Bu konuda öğrenci kendini psikolojik olarak nasıl iyi hissedecek ise öyle davranmalı.
- Beslenme ve Uyku:Beslenme ve uyku düzenine dikkat etmeli, yeterince dinlenmeyi ihmal etmemeli. (Vücudunun alışkanlıkları dışında besin tüketmemeli) Sınavdan önceki gece uyuyamamak gayet normaldir. Merak etmeyin sabah çok zinde uyanılıp sınava gayet rahat odaklanılacak.
- Aktivite:Yoğun fiziksel ve tehlike oluşturabilecek aktivitelerden uzak durmalı. Açık hava da hafif yürüyüşler yapmak, bol oksijen almak, müzik dinlemek, kitap okumak bu süreçte dinlenmenin en güzel yoludur.
- Kaygı:Konulara hâkimiyet, süreç, zaman yönetimi ve psikolojik sağlamlık güçlü oldukça kaygıyı yaşanması gereken en az seviyede yaşanır. Az seviyede kaygı yaşanması aslında faydalıdır. Önemli olan kaygı düzeyine panik aşamasına taşımamaktır. Bunun de en güzel yolu nelerin bilinip, nelerin bilinmediğini bilmek, durumu iyi analiz edip kalan sürede iyileştirmektir.
Değerli Aileler,
Biliyoruz ki evlatlarınız için gelecek kaygısı taşıyorsunuz. Onların iyi yaşam standartlarına sahip olmalarını istiyor, mutlu yaşamaları için uğraşıyorsunuz. Çocuklarda kaygı yaratmamak üzere onlarla iletişim kurduğunuz dile dikkat etmek gerekiyor.
- Ailenin beklentilerini dile getirmesi:Anne/Baba: “ Yavrum,……….liseyi, ………..üniversitenin ……..bölümünü kazansan ne güzel olur.” Gibi bir cümle kurduğunda, çocuk sınavda anne babasının beklentilerini hatırlayarak oraya ulaşamayacağını düşünüp panikleyip, sınav sürecini yönetemeyebilir.
- Sonuç tahmin etmek: Anne baba sınavdan önce net ve puan hesaplama tahminleri yaparsa çocuk da bunu sınav anında yapacaktır. Dolayısıyla sınava odaklanmakta sıkıntı yaşayıp üstelik yaptığı şey sadece tahminden ibaret olduğu için olumsuz düşüncelere yönelip kaygı yaşayacaktır.
- Sana güveniyorum cümlesini sık telafuz etmek: Aslında gayet masum ve çocuğa destek olmak için söylenen bu cümle çocuğa “ Ailem bana güveniyor ya onların güvenini boşa çıkarırsam” kaygısını yaşatabilir.
- Sınavı yaşam amacı haline getirmek: Çocuklarhayat yolculuklarının birçok yerinde farklı sınavlara tabi olacaklar. Bu sınavlar onları yaşam amaçları olan hayallerine, hedeflerine ulaştıracak. Bu sebeple sınavlar yaşam amacına götüren birer araç birer basamaktır. Bu bakış açısı hedeflere ulaşmaya büyük destek sağlayacaktır.
- Bugünlerde sınav içerikli sohbetler etmek: Sınav ile ilgili olumlu ya da olumsuz sohbetler etmek doğru olmayacaktır. Sınavlar zaten yeterince çocukların gündeminde. Çocuk ailenin yanında kendini rahatlamış hissetmeli.
Çocukların hayallerini dinlemek ve onların hayallerine ortak olmak, güçlü yönlerini keşfetmesine destek olup bu yönleriyle insanlığa nasıl hizmet edeceğini planlamasına rehberlik etmek çok doğru bir aile yaklaşımı olacaktır.”
>>Haber Merkezi