Siroz Nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler

Ünlü oyuncu Ufuk Özkan'ın organ nakli başvurusu nedeniyle Siroz hastalığı gündeme geldi. Vatandaşlar Siroz hastalığını araştırmaya başladı. Siroz hastalığının detayları Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde....

Siroz, karaciğerin ilerleyici ve kronik bir hastalığıdır ve dünya genelinde önemli bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir.

Karaciğerdeki sağlıklı dokuların zamanla zarar görmesi ve yerini skar dokusuna bırakmasıyla karakterize edilen bu hastalık, ciddi komplikasyonlara ve ölüme yol açabilir.

Siroz, karaciğerin uzun süreli hasarı ve yara dokusuyla sonuçlanan bir hastalıktır. Bu durumda, sağlıklı karaciğer hücreleri zamanla harap olur ve yerlerini sertleşmiş, skarlaşmış doku alır. Siroz, karaciğerin normal fonksiyonlarını yerine getirmesini engeller ve birçok ciddi sağlık sorununa neden olabilir.

SİROZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER?

Sirozun hastalığının başında semptom göstermeyebilir. İlerleyen evrelerinde ortaya çıkar. Bunlar arasında yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, kilo kaybı, bulantı, karın ağrısı, sarılık, ödem, bacaklarda şişme ve ciltte kaşıntı bulunur.

Siroz kötüleşirse, karaciğer yetmezliği, kan kusmak, hafıza kaybı, konsantrasyon güçlüğü, uyku bozuklukları, karışıklık, kanama ve karın içi sıvı birikimi olabilir.

Sirozun başlıca nedenleri arasında sık alkol tüketimi, hepatit B ve C virüsleri, yağlı karaciğer hastalığı, kalıtsal koşullar, safra yolu hastalıkları ve uzun süreli ilaç kullanımı yer alır. Bunlar karaciğerdeki hücrelerin hasar görmesine ve siroza yol açmasına neden olabilir.

SİROZ HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Sirozun herhangi bir tedavisi yoktur. ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmanın yolları vardır. Tedavi genellikle semptomların hafifletilmesi, ilerlemenin yavaşlatılması ve karaciğer fonksiyonlarının korunması üzerine odaklanır. Alkol tüketiminin bırakılması, ilaç tedavisi ve karaciğer ciddi hasar görmüşse tek tedavi seçeneği karaciğer nakli olabilir.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme