Sivas'ın adı nereden geliyor?
Anadolu'nun en eski yerleşim birimlerinden biri olan Sivas, yazılı kaynaklara göre Hititler, Asurlular, Roma ve Bizanslılara ev sahipliği yaptı. Ardından 11. yüzyılda Türklerin eline geçen bölge, Danişmentliler, Eratna gibi beyliklere başkentlik yaptı. Peki tarihte birçok medeniyetten izi olan Sivas'ın adı nereden geliyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...
Sivas'ın coğrafi konumu Avrupa'yı Asya'ya bağlayan önemli yolların kavşağında bulunuyor. Tarih boyunca stratejik öneme sahip olan Sivas, Hititler, Asurlular, Lidyalılar, Persler, Romalılar ve Bizanslılar'ın ardından 11. yüzyılda Türklerin eline geçti. Tarih sahnelerinde uzun süre rol alan Sivas'ın adı ise savaşın ardından kralın sevgisini kazanmak için 'Sebaste' konulduğu ve zamanla Sivas kelimesine dönüştüğü belirtiliyor.
Sivas'a 'Tanrı Şehri' demişler
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Sivas Nuri Demirağ Havalimanı'ndan edinilen bilgilere göre, Sivas bölgesine hakim olan devletler, şehre kendilerine özgü çeşitli isimler verdi; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment İli, Eyalet-i Rum, Eyalet-i Sivas son olarak Sivas ismini aldı.
Şehrin adına yönelik çeşitli iddialar var!
Günümüzdeki Sivas isminin kaynağı hakkında farklı iddialar bulunuyor. Eski Yunancada Augustus Şehri anlamına gelen Sebaste Sebasteia adı Pontus Kralı Poemon'un hanımı Pitodoris tarafından verildi. Pont Krallığını egemenlikleri altına alan Romalılar o dönemde şehrin yönetimini Pont Krallığı'na bıraktı.
Pont kralının hanımı da Roma Kralı Augustus'un sevgisini kazanmak ve ona şükran ve sadakat ifadesi olması için Yunanca'da Ogüst şehri anlamına gelen 'Sebaste' adını verdiği bu kelimennin zamanla Sivas'a dönüştüğü iddia edilmektedir.
Üç göze efsanesi!
Bir iddiaya göre, günümüzdeki Sivas Cumhuriyet Meydanı'nda büyük bir çanr ağacı ve bu ağacın altında 3 tane su gözesi (kaynağı) bulunuyor. Bu gözeler sırayla, 'Allah'a şükür', 'ana ve babaya saygı', 'küçüklere sevgi' anlamlarını taşıyor.
Bölgede yaşayan insanlar da şehrin bu özelliğini korumuyayınca su kaynaklarının kuruduğu söyleniyor. Sivas adının da 'üç göze' anlamına gelen 'Sipas' isminden geldiği belirtiliyor.